Heb je invloed op je eigen mindset?

Heb je invloed op je eigen mindset?

9 november 2023 0

Je mindset bepaalt voor een groot deel wat je doet en wat je bereikt in je leven. Het heeft om die reden grote invloed op de kwaliteit van je leven. Het type mindset dat je hebt wordt bepaald door de overtuiging die je hebt over intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten. De mindset is de denkstijl, de mentaliteit, de overtuigingen die invloed heeft op je gedachten, gevoelens en gedragingen. Je mindset blijkt ook substantieel invloed te hebben op hoe jij met situaties dealt.

  • Het heeft de kracht om onze perceptie, emoties, gedragingen en uiteindelijke resultaten te beïnvloeden.
  • Mindsets kunnen per onderwerp en sociale situatie verschillen
  • Waarschijnlijk heb je doorgaans een voorkeur voor een bepaalde mindset
  • Je mindset wordt getriggerd als je brein een leer- of ontwikkelsituatie herkent bij jezelf of bij iemand anders
  • Welke mindset geactiveerd wordt, is met name afhankelijk van iemands eerdere ervaringen
  • Die mindset verloopt in de regel onbewust en automatisch
  • Jouw brein is ‘gevoelig’ voor hoe gerelateerd aan jouw ontwikkeling anderen over jou denken en met jou omgaan
  • Andersom geldt hetzelfde: anderen zijn ook gevoelig voor jouw overtuigingen en hoe jij omgaat met hun leren

Kun je je mindset veranderen? Je mindset veranderen is zeker niet gemakkelijk. Je mindset veranderen staat aan de basis van iedere verandering in jouw leven. Toch is het een basisvoorwaarde om meer uit het leven te halen en je dromen te realiseren. Dat lukt namelijk niet met een negatieve of fixed mindset, maar alleen met een positieve denkwijze en vertrouwen in jezelf.

Staar je niet blind op een positieve mindset! Er wordt vaak gedacht dat een positieve mindset slechts een kwestie is van het omschakelen van negatieve gedachten, dan komt het geluk vanzelf. Vandaag de dag hoor je dit overal en nergens: “Positief denken”!!! Maar alleen ff positief denken, daar ga je het zeker niet mee redden en daar kun je ook niet alles mee veranderen. Vaak is dat sociale praat, een soort reparatiereflex om zoiets tegen iemand te zeggen en vaak van tijdelijke aard, maar het klinkt vooral positief. Het zijn niet alleen gedachten die zorgen voor geluk. Ook het lichaam en emoties spelen een grote rol.

Misschien ben jij wel jouw eigen saboteur! Je mindset veranderen is misschien wel het moeilijkste dat er is in je leven. Omdat je snel weer terug valt in je oude gewoontes. Je hebt er discipline, geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Je gedrag veranderen vraagt om radicaal anders denken.

Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Hoe maak je een kampioen? We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom? Wat is iron mind conditioning? Wat is een adaptieve mindset? Kan het stoïcisme helpen voor een ultieme mindset? Is mijn mindset bepalend voor mijn sportprestaties? Is er verschil tussen mindfulness en meditatie? Kan ik agressie in veel gevallen voorkomen met de juiste omgang en houding? Wat doet levenshouding? Wat is gevechtsbereidheid? Kun je gevechtsbereidheid trainen? Wat is door de pijn heen gaan? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat betekent de aard van het beestje? Wat is quitter-gedrag? Wat is reparatiereflex? Wat betekent een mentaal breekpunt?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar