Wat is NeuroKinetische Therapie?

Wat is NeuroKinetische Therapie?

12 november 2023 0

Neurokinetic therapy is een relatief nieuwe methode om achter de oorzaak van je klachten te komen. Door middel van spiertesten wordt de functionaliteit van de spieren vastgesteld. De functionaliteit van spieren is de aansturing van de spieren vanuit een controle centrum in de hersenen. Als je bijvoorbeeld door je enkel bent gezwikt kan je die niet meer goed belasten, en ga je dus anders lopen. Je gaat andere spieren gebruiken zonder dat je dat meteen merkt. Blijf je dit lang genoeg doen dan gaat het controle centrum in de hersenen dit als de nieuwe manier van lopen zien. Er is dan wel een disbalans in de spieren ontstaan want sommige spieren werken harder voor de spieren die je nu even niet gebruikt omdat je je enkel niet wil belasten.

Neurokinetische Therapie (NKT) is een onderzoek en behandelconcept dat zich richt op de oorzaak van disfunctionele beweging en coördinatie, namelijk het motor control centrum in de kleine hersenen. Vanuit dit centrum worden spieren aangestuurd.

Neuro Kinetische Therapie is een vorm van manuele therapie die door spiertesten onderzoekt welke aanspanningspatronen je lichaam gebruikt. Compensaties komen zo aan het licht en kunnen gecorrigeerd worden. Individuele oefeningen zorgen ervoor dat je spieren weer optimaal gaan samenwerken. Zo kan het ontstaan van triggerpoints en daarmee het steeds terugkeren van je klachten worden voorkomen.

Bij pijn en bewegingsklachten is er bijna altijd sprake van een disbalans. Hoe je compenseert is voor iedereen anders, afhankelijk van wat je in het dagelijks leven doet, of je sport, of je een ongeluk of operatie hebt gehad, maar ook je leefstijl horen daarbij. Met Neurokinetic therapy wordt niet alleen naar de spieren gekeken, ook naar de pezen en ligamenten, die een grote invloed op je bewegingspatroon kunnen hebben. Dat geld ook voor littekens, die kunnen een verstoring geven, ook heel oude littekens, vandaar dat die altijd meegenomen worden tijdens het testen.

Wat doet een chiropractor anders dan een manueel therapeut? Wat is een podotherapeut? Wat is een manuele therapie? Wat is Cryotherapie en wat kun je ermee behandelen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar