Wat doet een chiropractor anders dan een manueel therapeut?

Wat doet een chiropractor anders dan een manueel therapeut?

22 maart 2023 0

Behandelmethoden als chiropractie en manuele therapie kunnen op het eerste gezicht veel op elkaar lijken. Twee verschillende behandelaars, met beide een verschillende expertise.

In behandeling gaat het bij beide specialisaties om het in beweging brengen van het lichaam om de klachten te verhelpen. Een manueel therapeut werkt vanuit de spieren. Een chiropractor werkt juist vanuit de wervelkolom en het zenuwstelsel. Een chiropractor kijkt daarbij naar het gehele lichaam en niet alleen rondom het gebied waar het pijn doet. Vele chiropractische technieken zijn een vorm van manuele therapie.

Een chiropractor onderscheidt zich dus van een manueel therapeut door hun academische opleiding, waarbij de aankomend chiropractor aansluitend minimaal 1 jaar stage loopt onder begeleiding van andere ervaren chiropractoren voordat hij zich als zelfstandige mag vestigen. Deze opleiding is voornamelijk gericht op diagnose, herkenning van pathologische processen, analyse van röntgenfoto’s en MRI-diagnostiek en uitgebreide klinische ervaring. Manuele therapie is een vervolgopleiding op de hbo-studie tot fysiotherapeut, is daarmee een stuk korter en daar ligt de focus meer specifiek op het bewegingsapparaat.

Wat is een manuele therapie? Wat is een hernia? Hoe begin ik met sporten na een hernia? Welke klachten heb je bij een hernia? Is sporten slecht bij lage rugpijn? Wat zijn veel voorkomende klachten tijdens het sporten? Wat is sportrevalidatie? Kun je sporten met Jicht? Is bewegen goed voor artrose? Is het goed om te sporten als je reuma hebt? Ik ben op mijn stuitje gevallen. En nu? Hoe weet ik of ik door mijn rug ben gegaan? Wat is spit?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar