Wat is spit?

Wat is spit?

3 november 2021 0

Wie wel eens spit heeft gehad, weet hoe vervelend en pijnlijk dit is. Van de één op de andere dag kun je je ineens niet meer bewegen. Een hinderlijke lage rugpijn heeft je lichaam in zijn greep. Alsof je rug op slot zit. Spit of acute lumbago, is vaak het beeld van heftige lage rugpijn die er opeens “inschiet”. Men spreekt ook wel van “door de rug gaan”. Je voelt hierbij een intense pijn in je onderrug, maar de pijn kan ook uitstralen naar je bovenbenen.

Meerdere factoren kunnen de oorzaak zijn van uw (acute) rugklachten. Zo kan je dagelijkse leefpatroon met foutief gebruik van je rug de oorzaak zijn van je rugpijn. Bij spit ontstaat er een reactie op de onderrug spieren, vaak door overbelasting. Overbelasting wil zeggen dat de belasting hoger is geweest dan de belastbaarheid van de desbetreffende structuur. De spieren kunnen de inspanning die van ze wordt gevraagd niet aan en verkrampen hierdoor.

Dit is een soort veiligheidsmechanisme van het lichaam. Meestal ontstaat de spit na het uitvoeren van een bepaalde beweging of overbelasting (vaak na bukken, tillen, draaien, iets pakken etc.). , maar je kunt het ook ervaren wanneer je ‘s ochtends opstaat. Soms kunnen deze klachten echter ook geleidelijk aan ontstaan. Spit gaat vaak vanzelf over maar daarmee is de oorzaak van het probleem niet verholpen. Bij acute spit is het verstandig om de pijn niet op te zoeken, maar wel in beweging te blijven. Het echte probleem is namelijk dat er restschade aanwezig blijft wat zich kan uiten in onder andere een ‘instabiliteit’ van de (lage) rug of blijvende klachten.

Doorgaans nemen de ergste klachten bij spit binnen één week af. In de meerderheid van de gevallen zijn de klachten binnen zes weken volledig over. Acute spit en een hernia kunnen in eerste instantie erg veel op elkaar lijken.

Wat is een manuele therapie? Helpt infraroodwarmte bij reuma? Hoe weet ik of ik door mijn rug ben gegaan? Wat is een hernia? Hoe begin ik met sporten na een hernia? Welke klachten heb je bij een hernia? Is sporten slecht bij lage rugpijn? Wat zijn veel voorkomende klachten tijdens het sporten? Wat is sportrevalidatie? Kun je sporten met Jicht? Is bewegen goed voor artrose? Is het goed om te sporten als je reuma hebt?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar