Welke klachten heb je bij een hernia?

Welke klachten heb je bij een hernia?

7 oktober 2021 0

Een hernia is de meest voorkomende vorm van specifieke rugpijn. Het kan zijn dat de pijn in korte tijd ontstaat zonder duidelijk aanleiding. Zo kan de pijn erin schieten tijdens het tillen of niezen. Hernia symptomen kunnen heel verschillend zijn, maar de eerste klacht is vaak pijn in je onderrug. Omdat een hernia op zenuwen in je rug drukt, kan de pijn ook uitstralen naar een of beide benen. De uitstralende pijn in het beenof soms zelfs tot de voet staat meer op de voorgrond dan de rugpijn.

De plaats van de beknelling, bepaalt het gebied van de uitstraling. Deze pijn kan samen gaan met krampen in spieren. Een hernia komt vooral voor in de onderrug, maar dat betekent niet dat het niet voorkomt in de bovenrug en nek. Dit neemt toe bij druk verhogende momenten, zoals hoesten, niezen of persen. Andere symptomen zijn: Een doof gevoel in de bil, benen of tenen, prikkelingen of tintelingen in het been, pijn in de onderrug (meestal), plasproblemen en/of gevoelsstoornissen, vermindering van kracht en soms zelfs een lichte verlamming, waardoor de grote teen niet goed gebruikt kan worden.

De intensiteit van de pijn is heel wisselend: soms voel je bij een hernia nauwelijks of geen pijn, maar er kunnen ook perioden zijn dat de pijn zo hevig is dat je dagelijkse werkzaamheden worden belemmerd. Vaak zijn lang zitten en staan niet prettig met een hernia. Soms ervaart men krachtverlies van het been of een gevoelsvermindering van de huid. Een hernia en bijbehorende klachten kunnen maanden aanhouden, maar bij de meeste mensen treedt spontaan herstel op. Dit kan bespoedigd worden wanneer je actief aan het herstel werkt.

Wat is een manuele therapie? Wat is een hernia? Hoe begin ik met sporten na een hernia? Is sporten slecht bij lage rugpijn? Wat zijn veel voorkomende klachten tijdens het sporten? Wat is sportrevalidatie? Kun je sporten met Jicht? Is bewegen goed voor artrose? Is het goed om te sporten als je reuma hebt?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar