Wat is een hernia?

Wat is een hernia?

3 augustus 2021 0

De wervelkolom bestaat uit gestapelde wervels. Tussen twee wervels zit een elastische tussenwervelschijf die schokken opvangt en zorgt dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Er is ook een holte voorzien die , als de wervels op elkaar gestapeld zijn, het wervelkanaal vormt en waarin zich het ruggenmerg bevindt. Het ruggenmerg vertakt zich tussen elke twee wervels in zenuwwortels die het lichaam in gaan, waardoor deze zenuwwortels zich vlak bij de tussenwervelschijf bevinden.

Een hernia betekent letterlijk een “uitstulping”. Een hernia is een ‘scheur’ van een tussenwervelschijf (discus). Vervolgens puilt de kern van de tussenwervelschijf naar buiten, drukt tegen de zenuwwortel en veroorzaakt irritatie. De geïrriteerde zenuw zorgt voor pijn in de benen. Er zijn verschillende soorten hernia’s, zoals de liesbreuk, de navelbreuk en de littekenbreuk. Een van de bekendste hernia’s is die van de lendenwervelkolom (lwk), ook wel rughernia of hernia van de onderrug genoemd. De medische term hiervoor is Hernia Nuclei Pulposi, oftewel HNP.

Hernia klachten uiten zich vaak in een lage rugpijn. De intensiteit van deze pijn is heel wisselend: soms voelt u geen pijn, maar er kunnen ook perioden zijn dat de pijn erg hevig is. De pijn is diep gelegen en straalt soms uit naar een of beide benen. Een hernia kan acuut of chronisch zijn: als een acute hernia niet wordt behandeld, gaat de hernia vrijwel altijd over in een chronische aandoening. Een chronische hernia is vaak het gevolg van degeneratie van de tussenwervelschijf. Veel hernia’s zijn het gevolg van een letsel dat door een grote drukverhoging in de tussenwervelschijf ontstaat, meestal bij zwaar tillen of een ongewone beweging.

Het kan ook optreden bij ongetrainde mensen die niet geregeld zwaar werk doen. Dit wordt veroorzaakt door o.a. een slechte houding, overgewicht, slechte voeding, roken, in combinatie met het normale verouderingsproces. Door dit verouderingsproces verliest de discus (tussenwervelschijf) zijn sterkte en vitaliteit. Een hernia is zeer vervelend en belemmert de dagelijkse activiteiten. Bij een hernia is het belangrijk om in beweging te blijven, omdat dit het herstel bevordert.

Hoe begin ik met sporten na een hernia? Wat is een manuele therapie? Welke klachten heb je bij een hernia? Is sporten slecht bij lage rugpijn? Wat zijn veel voorkomende klachten tijdens het sporten? Wat is sportrevalidatie? Kun je sporten met Jicht? Is bewegen goed voor artrose? Is het goed om te sporten als je reuma hebt?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar