Ik ben op mijn stuitje gevallen. En nu?

Ik ben op mijn stuitje gevallen. En nu?

25 augustus 2022 0

Feitelijk gezien kun je niet zomaar rechtstreeks op je stuitje vallen. Zo zegt men het wel in de volksmond, maar je stuitje zit best wel wat weggestopt. Doorgaans val je dan plat op je billen en daar zit genoeg vlees zodat je stuitje niet rechtstreeks geraakt kan worden. Tenzij je bijvoorbeeld op een stang valt van je fiets, dan kan je stuitje rechtstreeks geraakt worden.

Als je op je achterwerk valt, kan het stuitje gekneusd of gebroken zijn. Het stuitje is een zeer gevoelig botstukje. Als je gevallen bent op je stuitje, levert dat een hevige pijn op waardoor je (soms) maandenlang niet kan zitten. Pijn aan het stuitje kunnen vaak als heel vervelend worden ervaren. De kwaliteit van leven kan ernstig verstoord worden, doordat de pijn heel hevig kan zijn.

Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Soms ontstaat er een scheefstand of breuk en is behandeling nodig. De stuit wordt in dokters en therapeuten taal het os coccygeus genoemd. De stuit is het botje dat aan je heiligbeen hangt. Tussen dat heiligbeen en het stuitje zit een gewrichtje. En aan het staartbeentje zit een deel van je bekkenbodem vast. In gewone mensentaal noemen we het ook wel het staartbeen en is het onderste deel van de menselijke wervelkolom.

Als het gebroken staartbeen daadwerkelijk gebroken is, is het voor de behandelmogelijkheden vooral van belang of er complicaties zijn opgetreden. Als dit niet het geval is, wordt er meestal besloten om de breuk met bedrust te laten herstellen. Meestal wordt gestart met pijnstilling en adviezen ten aanzien van de zithouding. De breuk geneest dan meestal vanzelf. Wat kun je zelf doen bij stuitpijn? Als je op je stuit valt, en wie overkomt dat niet, kan het ontzettend pijnlijk zijn en kost het even tijd voordat je weer normaal kunt zitten. Je voelt de pijn direct boven de bilspleet maar kan naar de rug doortrekken.

Het vervelende is dat deze pijn niet zomaar weg gaat. Hierdoor is het lastig om (langdurig) te zitten. Waarschijnlijk is het stuitje gekneusd, iets dat regelmatig voorkomt. Hoewel de pijn ernstig is hoef je hier niets tegen te doen. Je kunt een speciaal kussen (het speciale donut zitkussen) aanschaffen waarbij tijdens het zitten geen druk op de stuit staat. De kneuzing geneest vanzelf, dit duurt doorgaans enkele weken. Tegen de pijn kun je pijnstillers nemen. Paracetamol is een goede en redelijk veilige pijnstiller. Met paracetamol is het belangrijk dat je hier een spiegel van opbouwt. Dit betekent 2-4 keer per dag paracetamol innemen, het liefst op vaste tijdstippen. Vallen en opstaan, één van mijn specialiteiten en passies.

Let op. Men kan op de SEH roepen dat het herstel 3 maanden is en dat is ook mooi als dat zo is. Uit persoonlijke ervaring kan ik spreken over dat het ook een jaar kan duren, dat je onderrug dieper liggende blauwe plekken kan hebben, die lang pijnlijk blijven en waar je zelf fysiotherapie (en of manuele therapie) bij nodig hebt om weer ‘de oude’ te worden. Die diepliggende onderhuidse blauwe plekken kunnen de boel behoorlijk afknellen waardoor je pijn bij rugbeweging houdt, die voor behoorlijk wat ongemakken kunnen zorgen, totdat deze écht weg zijn.

Het blijft altijd een gegeven dat de laatste lootjes het zwaarst zijn en zo ook met restklachten. Feitelijk kun je alles weer, maar net die laatste 20% vragen een hoop van je vasthoudendheid en geduld.

Goed kunnen vallen is vakmanschap en wie veel valt kan veel vertellen. Ik spreek hier voor mezelf en als multisporter. Leren vallen is niet meer dan zeer nuttige zelfverdediging en zelfbescherming en in de sporten die ik vaardig ben is leren vallen één van de eerste dingen die je maar het beste kunt leren.

Is vallen is ook een sport? Kun je leren vallen? Wat is een breakfall? Wat is fearless falling? Is skeeler vs inline skate bescherming belangrijk? Hoe weet ik of ik door mijn rug ben gegaan? Wat is een manuele therapie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar