Wat is Cryotherapie en wat kun je ermee behandelen?

Wat is Cryotherapie en wat kun je ermee behandelen?

11 november 2021 0

Een cryo-behandeling, wat moet je je daar nu bij voorstellen? Cryotherapie wint aan populariteit onder de Nederlanders, en is dan ook de nieuwe trend op gezondheidsgebied. Steeds meer mensen duiken vrijwillig voor 3 minuten een hokje van -110 graden Celcius in. Eigenlijk is het de moderne variant van een sauna. Het werkt op dezelfde manier, alleen efficiënter. ‘Cryo’ laat zich uit het Grieks letterlijk vertalen als ‘bevriezen’. Een cryotherapie behandeling is een behandelingsmethode waarbij het lichaam aan extreme kou wordt blootgesteld en wordt als medische methode ingezet voor verschillende doeleinden. Tegenwoordig is cryotherapie namelijk niet alleen weggelegd voor reumapatiënten en topsporters. Sinds het verschijnen van dit fenomeen zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten.

Cryo-behandelingen zijn goed voor een aantal zaken zoals: het verbranden van vet en het tegengaan van huidveroudering, maar ook voor sporters zijn deze behandelingen met koudetherapie ontzettend geschikt om beter te presteren. Cryotherapie bestaat in 2 vormen. Whole body Cryo of lokaal, ook bekend als cryolipolyse. Bij een whole body cryotherapie sessie stap je eerst in een voorruimte waarbij de temperatuur al -60 graden is. Door de extreme kou activeer je je immuunsysteem; het stimuleert de doorbloeding; het versnelt het herstel na operaties; het vermindert klachten bij depressie door het vrijkomen van endorfine en serotine; het vermindert pijn; gaat huidveroudering tegen en geeft een energieboost. De effecten van cryotherapie zijn in de sportwereld al langer bekend en daarom wordt deze technologie door vele topsporters omarmt.

De blootstelling aan extreem koude temperaturen bevordert het herstel van de spieren en vermindert het risico op stijfheid en blessures. Voor atleten is het van groot belang dat zij blessurevrij kunnen trainen en dat herstel zo kort mogelijk duurt zodat optimale prestatie mogelijk is.

Wat is een cold shock response? Wat is health koude training? Hoe geef ik mijn immuunsysteem een boost? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Is trainen in de kou een probleem? Hoe moet ik omgaan met temperatuurverschillen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar