Wat is zelfgedreven motivatie?

Wat is zelfgedreven motivatie?

9 januari 2024 0

Linksom of rechtsom, jij bent zelf eindverantwoordelijk voor jouw eigen motivatie, op dezelfde manier als jij de eigenaar bent van jouw eigen wensen, voorkeuren, interesses, waarden en passies in jouw leven. Zelfmotivatie is een vaardigheid voor het leven. Een ander is niet verplicht om je te motiveren. Wel zal je in het leven bemerken dat je op je motivatie aangesproken gaat worden of gebrek aan jouw motivatie.

Wat is zelfgedreven motivatie, ofwel self driven motivation? Zelfmotivatie is de mate waarin jij jouw eigen motivatie kunt aanspreken. In hoeverre kun jij je eigen intrinsieke motivatiebronnen aanspreken zonder dat prikkels of stimulansen van buitenaf je daartoe aanzetten? Bij zelfgedreven motivatie komt het gevoel van motivatie van binnenuit. Jouw drive komt voort uit jouw interesses, waarden en passies, niet uit de checklist van iemand anders

Als je gemotiveerd bent, doe je meer dan jezelf de kracht geven om dingen van de to-do-lijst af te vinken. Zelfgemotiveerd zijn betekent ook dat je voldoende zelfbewustzijn hebt om te weten wat voor jou werkt en wat niet.

Maar jezelf motiveren is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zelfmotivatie is geen vaardigheid waarmee je bent geboren. Op sommige dagen voelt het alsof je heinde en verre zoekt naar alles wat je kan helpen dingen gedaan te krijgen.

 • “Niet” betekent “Hoe dan wel”;
 • “Angst” betekent “Go”;
 • Ontwikkel gezonde gewoonten;
 • Ontwikkel een adaptieve mindset;
 • Schrijf een persoonlijke visieverklaring;
 • Neem de tijd om te gaan zitten en een zelfevaluatie uit te voeren;
 • Stap vaker uit je comfortzone en “Say yes”;
 • Beschouw je mislukkingen als leermogelijkheden, denk in de mindset van “make your next move, your best move;
 • Oefen dankbaarheid, zodat je gemotiveerd kunt worden door de goede dingen in je leven;
 • Neem een positieve houding aan;
 • Beloon jezelf voor je successen en vergeef jezelf voor je mislukkingen

Het goede nieuws is, als jij je gaat verdiepen in de betekenis van zelfmotivatie leert, kun jij je mentale fitheid verbeteren en je (realistische en haalbare) doelen bereiken. Zelfmotivatie zou zelfs de sleutel kunnen zijn om je beter te voelen in zowel je persoonlijke als professionele leven.

Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Extrinsieke motivatie: wat is dat? Verschil tussen extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie? Kun je intrinsieke motivatie trainen? Waarom ben ik de ene keer fitter dan de andere keer? Wat betekent een mentaal breekpunt? Wat is voorwaartse actie? Waarom snuiven powerlifters aan een potje voor hun lifts? Wat is muscle memory of spiergeheugen? Wat betekent jezelf overschatten? Is gedrag ook af te leren? Waarom heb je discipline nodig? Hoe krijg ik mezelf aan het sporten? Wat is mental coaching? Heb je invloed op je eigen mindset? Wat is een adaptieve mindset? Hoe maak je een kampioen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar