Kun je intrinsieke motivatie trainen?

Kun je intrinsieke motivatie trainen?

20 oktober 2021 0

Intrinsieke motivatie is niet zomaar vanzelfsprekend. Ieder mens heeft intrinsieke motivatie. De kunst is deze naar boven te halen. Bij intrinsieke motivatie vertonen we gedrag omdat we dit fijn vinden en komt de motivatie vanuit de persoon zelf. Deze handelt niet om een externe beloning te bemachtigen of een straf te ontkomen, maar vanwege de intrinsieke waarde van de activiteit op het moment zelf of voor het behalen van een doel in de toekomst.

We houden gedrag makkelijker vol als er sprake is van intrinsieke motivatie. Er in elk geval drie universele menselijke behoeften waar je op in kan spelen om intrinsieke motivatie te stimuleren: competentie, autonomie en sociale betrokkenheid. Deze behoeften hebben wij allemaal. Hoe meer deze worden bevredigd, hoe sterker onze motivatie is om te presteren en hoe groter het gevoel van welzijn zal zijn. Toch doen we meestal een beroep op extrinsieke motivatie als we gedrag van anderen willen veranderen. Denk aan methoden als voorlichten, belonen en straffen waarbij we onze doelgroep proberen te bewegen met externe prikkels zoals geld en de nare gevolgen van ongezond gedrag. Er zijn natuurlijk wel belangrijke aandachtspunten bij het trainen, prikkelen of stimuleren van de intrinsieke motivatie.

Motivatie is niet het antwoord of eindpunt, het is de plek waar je route begint. Doelen stellen is leuk, maar die kunnen worden uitgesteld. Aanmoedigen dat de ander ‘het wel kan’ of roepen dat ‘het goed gaat’ is te gemakkelijk. Het is meer dan dat. Denk maar als de ander echter nog aan zichzelf twijfelt. Dan is voorzichtigheid en empathie bieden noodzakelijk. Dan is het effectiever de stappen kleiner te maken en vooral focus te leggen op wat hij of zij al wel kan en de inspanning die hij levert om het doel te behalen. Een ander aandachtspunt is de mindset van de ontvanger, de overtuiging van de ontvanger of er intelligentie en kwaliteit te ontwikkelen zijn of niet.

Een positieve mindset is het allerbelangrijkste omtrent het stimuleren van de intrinsieke motivatie. Het vinden van motivatie is hetzelfde als een bestemming kiezen. Maar ookal heb je een bestemming, je moet er nog komen. De weg er naartoe vraagt veel inzet en discipline. Neem daarom elke dag een aantal minuten om actief bezig te zijn met jouw eigen doelen en intrinsieke motivatie. Denk bijvoorbeeld na over waar deze doelen vandaan komen. Of stel jezelf de vraag: Wat wil ik graag bereiken met dit doel? Als je een bestemming hebt gekozen en goed nadenkt waarom je daar heen wilt dan kun je elk obstakel overwinnen.

Is gedrag ook af te leren? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Heb je invloed op je eigen mindset? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Wat is voorwaartse actie? Wat is veranderingsbereidheid? Waarom heb je discipline nodig? Extrinsieke motivatie: wat is dat? Wat is mindset? Kan het stoïcisme helpen voor een ultieme mindset? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat is door de pijn heen gaan? Wat is trainen op karakter? Hoe maak je een kampioen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar