Extrinsieke motivatie: wat is dat?

Extrinsieke motivatie: wat is dat?

11 september 2021 0

“Als je geen zin hebt, moet je die maar maken!” Het is een veelgehoorde kreet. Extrinsieke motivatie is motivatie van buitenaf. Intrinsieke en extrinsieke motivatie zijn twee vormen van motivatie. Je merkt in de praktijk dat dit heel gemakkelijk externe motivatie genoemd wordt. Dit type motivatie geeft aan in hoeverre sporters, leerlingen of werknemers werk leveren omdat er een beloning tegenover staat of om negatieve gevolgen te vermijden.

Bijvoorbeeld de prikkels van een trainer. We hebben twee soorten prikkels namelijk: straf of beloning. Straf of beloning werkt. Personen die een bonus erbij kunnen verdienen, willen best een paar stappen harder lopen. Extrinsieke motivatie lijkt dus met name voor een kortere tijdsperiode effectief te zijn. Je doet er verstandig aan om extrinsieke motivatie in te zetten voor kortetermijndoelstellingen.

Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Is gedrag ook af te leren? Wat is veranderingsbereidheid? Waarom heb je discipline nodig? Extrinsieke motivatie: wat is dat? Wat is primair gedrag? Hoe maak je een kampioen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar