Wat is mindset?

Wat is mindset?

5 januari 2024 0

Mindset is een steeds vaker voorkomend begrip op de werkvloer, in de sportschool, in de media maar ook in huis. De Nederlandse vertaling van het Engelse woord mindset is ‘overtuigingen’. Als we kijken en verschillende bronnen combineren, krijgen we de volgende allesomvattende definitie van het woord mindset: denkwijze, een manier van denken, mentale houding of mentaliteit. In de context van leren gaat het over opvattingen en overtuigingen over intelligentie en kwaliteiten.

Je mindset is het totaal van gedachten en overtuigingen die jij hebt. En die beïnvloeden wat je dagelijks wel en niet doet. Alles wat je doet komt namelijk oorspronkelijk voort uit een bewuste of onbewuste gedachte die je hebt. Het gaat over je persoonlijke overtuigingen en over de manier hoe je op verschillende gebeurtenissen reageert. Iedereen reageert namelijk anders op eenzelfde situatie. Mindsets hebben impact in privé & werkleven. Mindsets hebben invloed op elk levensfacet; op je persoonlijke ontwikkeling, je welbevinden, gedrag, vitaliteit, prestaties, relaties, je werk & such & more. Je mindset bepaalt onder andere of je je potentieel benut en of je wendbaar en weerbaar bent.

Denk maar eens aan dit citaat “Whether you think you can, or you think you can’t, you’re right”. Ofwel “Als je denkt dat je iets kunt of denkt dat je iets niet kunt, dan heb je gelijk”.

Een positieve mindset is ontzettend belangrijk om een gezonde leefstijl te kunnen hebben. Je kunt je daardoor makkelijker vasthouden aan je goede gewoonten, of het weer oppakken als het even wat minder gaat. Denk aan onder meer gezond eten, voldoende bewegen, je rust vinden en goed slapen.

Heb je invloed op je eigen mindset? Kan het stoïcisme helpen voor een ultieme mindset? Wat is een adaptieve mindset? Is mijn mindset bepalend voor mijn sportprestaties? Wat is voorwaartse actie? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Wat betekent de aard van het beestje? Wat is trainen op karakter? Wat is quitter-gedrag? Wat is prestatiedruk? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat is door de pijn heen gaan? Wat is trainen van uitzichtloosheid?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar