Waarom krijg ik een tomaatrood gezicht tijdens hoge inspanning?

Waarom krijg ik een tomaatrood gezicht tijdens hoge inspanning?

13 mei 2024 0

De één heeft nergens last van, terwijl de ander bij een klein beetje inspanning al een knalrood gezicht heeft. Roodheid in het gezicht wordt veroorzaakt door verschillende aandoeningen, waaronder medische en emotionele reacties, maar ook tijdens hoge inspanningen tijdens je sportactiviteiten. Goed nieuws: schaam je niet voor je tomaatrode hoofd tijdens of na een hoge inspanning. Het is doodnormaal. Het is juist hartstikke gezond. Mensen die snel een rood hoofd krijgen hebben juist een goede doorbloeding. Onder onze wangen zitten namelijk kleine bloedvaatjes die wijder worden tijdens het sporten om zo meer bloed naar je spieren te pompen. Bovendien is het moeilijk om er wat tegen te beginnen.

Je tomaatrode gezicht is eigenlijk het resultaat van een kettingreactie in je lichaam. Want wie sport, jaagt zijn lichaamstemperatuur de hoogte in. Je bloedvaten gaan vervolgens uitzetten om oververhitting te voorkomen. Omdat er dan meer bloed naar de oppervlakte van je huid wil, kleurt je aangezicht rood.

Rode vlekken op het gezicht kunnen ook ontstaan door blootstelling aan de zon, allergische reacties, acne-uitbarstingen, oververmoeidheid, uitputting, ongecontroleerde temperatuurveranderingen, astma, hoge bloeddruk, hyperventilatie en allerhande hart- en longklachten. Alcohol heeft hetzelfde effect op je bloedvaten als lichamelijke beweging: ze worden groter, waardoor er meer bloed door je bloedvaten stroomt. Met een rodere huid als gevolg. Als je vaak drinkt, heeft dit tijdens het sporten dubbel zoveel effect op je bloedvaten waardoor je nog sneller rood wordt. Maar ook zoiets als pittig eten kan een tomaatrood hoofd veroorzaken. Maar ook als het buiten koud is en ook nog eens hard waait, is de kans op rode wangen extra groot. Dat komt omdat de koude wind je gezicht uitdroogt.

Toch is niet elk hoofd zo rood als een tomaat na het sporten. Dat heeft te maken met een aantal factoren. Zo is de rode kleur bij mensen met een lichtere huidskleur sneller zichtbaar. Daarbij is een rood hoofd na het sporten ook afhankelijk van het aantal bloedvaten in je gezicht.

Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Wat betekent afmatten? Waarom ruik je zweet naar ammoniak tijdens het sporten? Wat betekent alles geven? Wat is het verschil tussen bewegen, sporten en trainen? Mijn benen trillen na het sporten, waarom is dat? Neem ik genoeg tijd om te ontladen? Welke brandstof heb ik nodig tijdens het sporten? Helpt hard grommen, kreunen of schreeuwen tijdens het sporten? Wat is lijden in stilte? Wat is dom rammen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar