Wat is lijden in stilte?

Wat is lijden in stilte?

1 mei 2023 0

In speciale miltaire operaties is dit pure levensreddende noodzaak om stil te blijven om je positie niet aan de grote klok te hangen aan de tegenpartij. Springen uit vliegtuigen, helicopters, ziplining, bergbeklimmen, tactisch lopen & such & more. Door te roepen, gillen en te schreeuwen kan al je effort voor niets zijn geweest.

We zetten een dapper gezicht op en doen alsof er niets aan de hand is terwijl we vanbinnen eindeloos worstelen (strugglen roept men tegenwoordig).

Maar ook in topsport zie je dat sporters rustig en vriendelijk blijven kijken, terwijl de tegenpartij denkt, hoeveel energie heeft die gast nog. Aan zijn of haar gezicht zie je niks aan pijn, afzien of moe zijn en dan denk je dat die persoon onverwoestbaar is, terwijl diegene van binnen helemaal is afgebroken, maar door deze mentale tactieken, kun je net dat voordeel mee hebben.

Lijden in stilte kan ook een andere betekenis hebben. Het kan ook zijn dat je een verborgen leven lijdt, getekend door depressie, angst, ADHD, sociale fobieën, bipolaire stoornissen en andere ondermijnende psychische aandoeningen.

Anderen lijden niet aan een psychische stoornis, maar vinden het bijzonder moeilijk om hun gedachten en meningen te uiten. Dan ben je op een andere manier weer aan het lijden in stilte. Ze buigen voor de wil van anderen, omdat ze hun eigen stem, waarmee ze voor zichzelf op kunnen komen en hun leven kunnen leven zoals ze dat zelf willen, nog niet hebben gevonden.

Wat gaat er echt om in iemands hoofd? Hoe vaak hoor je wel niet zeggen: “Het gaat goed” en hoe vaak hebben we zelf deze drie magische woorden gezegd die eigenlijk alles behalve positieve berichten verbergen? Alles wat we voelen willen we voor onszelf houden, goed verborgen rond ons hart, zodat niemand er toegang toe heeft. Degenen die in stilte lijden zijn in feite sterker dan ze lijken, maar hoeveel kunnen dit echt begrijpen? De sterkste personen zijn degenen die van binnen lijden en het niet laten zien, en om deze reden hebben ze een dubbele capaciteit, een dubbel talent om te weten hoe ze twee mensen tegelijkertijd kunnen zijn.

Vraag je maar eens af hoe jij hier zelf mee omgaat en hoe jij een lijden in stilte doorbreekt. Om je stem te vinden en niet meer in stilte te lijden, zal je moeten toegeven dat je niet je eigen stem gebruikt. Bewustwording van het probleem is de eerste stap op weg naar verandering.

Welke nadelen heeft zelfmedelijden? Wat betekent lijdzaam verzet? Heb ik gebrek aan weerbaarheid? Wat zijn universele basisemoties? Helpt weerbaarheidstraining tegen overmatig piekeren? Hoe word je het negatieve stemmetje in je hoofd de baas? Wat is coping? Wat is orde, tucht en discipline? Wat is een adaptieve mindset? Wat is ergens mee moeten dealen? Wat is sociale druk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar