Wat betekent lijdzaam verzet?

Wat betekent lijdzaam verzet?

30 augustus 2022 0

Hoewel actieve weerstand vaak als zeer vervelend wordt ervaren, is passieve weerstand (lijdzaam verzet) de meest gevaarlijke vorm. Herken je dit? Dat als iets teveel emoties oproept je datgene parkeert, of ver weg in je brein achter slot en grendel bewaart? Om er pas op een later moment op terug te komen? In deze onzeker tijd kan het zo zijn dat jouw ladekast uitpuilt en de emoties ontsnappen, met een paniekaanval als gevolg. Lijdzaam verzet (passief verzet of passive resistance) betekent werkeloos, geduldig of gelaten ‘weerstand’ bieden aan het aangedane leed of de pijn of opgelegde veranderingen. Passieve weerstand is als iemand niet mee doet en zich afsluit en dit is voor de buitenwereld minder goed herkenbaar. Deze persoon kan heel luchtig doen. Deze persoon zal “meewerken” aan bijvoorbeeld een specifieke verandering, maar ongemerkt de voortgang doen vertragen en het eventueel falen van die verandering toestaan. Waar kun je lijdzaam verzet aan herkennen?

  • Wel kunnen maar niet willen;
  • Personen die ‘ja’ roepen, en uiteindelijk ‘nee’ doen.
  • Personen die met hun armen over elkaar zitten en niets zeggen;
  • Uitstellen of de neiging tot uitstellen;
  • Herhaaldelijk falen van opgedragen activiteiten;
  • Iemand gaat op zijn of haar dooie gemakkie te werk;
  • Doen alsof ze nergens van gehoord hebben, of beweren dat hun niets vermeld is (Vooral tijdens mondelinge afspraken, wanneer er dus geen fysiek tegenbewijs geleverd kan worden);
  • Informatie achterhouden, niet alles willen vertellen.

Deze personen die lijdzaam toezien, niet te verwarren met struisvogels, zouden op zich wel anders kunnen handelen, maar hebben er bijvoorbeeld geen belang bij. Steeds maar weer veranderen en dit bij iemand of bij een groep opleggen kan bijvoorbeeld een voedingsbodem zijn voor lijdzaam verzet. Wat is veranderingsbereidheid? Leer van je afbijten! Hoe doe je dat? Wat is assertief communiceren? Kunnen opgelegde maatregelen leiden tot meer agressie en geweld?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar