Is het normaal dat je duizelig wordt tijdens het sporten?

Is het normaal dat je duizelig wordt tijdens het sporten?

15 februari 2022 0

Je bent keihard aan het knallen tijdens een workout en in eens wordt je geconfronteerd met een enorme showstopper! Je ziet dubbel of sterretjes. Je hebt er geen kracht meer voor om verder te sporten en bent geneigd ermee te stoppen. Je kunt sterretjes zien als je bent flauwgevallen of als je je erg hebt ingespannen en daarbij je adem hebt ingehouden. Dan krijgt het netvlies even een tekort aan zuurstof en reageert ook weer met prikkels naar je hersenen die je ziet als lichtflisen. Je ademhaling is niet de enige factor die zorgt dat je sterretjes ziet. Dat is niet even een kwestie van even zitten, hoofd tussen je knieën en weer door.

De volgende factoren kunnen hiermee te maken hebben. Ook je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en PH-waarde van je bloed spelen in rol in dit verhaal. Praktische tip: maak je training (tijdelijk) iets minder zwaar, wees bewuster van je ademhaling en kijk of de duizeligheid afneemt. Zorg voor voldoende brandstof voor, tijdens en na het sporten. Als je deze klachten keer op keer blijft hebben, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld (te) snel opstaan, alcohol of oogaandoening kunnen ook zorgen voor sterretjes zien.

Waarom moet ik kotsen na een heftige workout? Wat te doen tegen misselijkheid? Welke brandstof heb ik nodig tijdens het sporten? Wat zijn veel voorkomende klachten tijdens het sporten? Wat is een gevarieerd voedingspatroon? Waar haal ik mijn benodigde energie vandaan? Hoe nuttig is maximaal trainen? Is goed leren ademen belangrijk? Mijn benen trillen na het sporten, waarom is dat?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar