Waarom moet ik kotsen na een heftige workout?

Waarom moet ik kotsen na een heftige workout?

3 februari 2022 0

Moet je kotsen tijdens of na het sporten, weet dan dat je niet alleen bent. Een kleine troost, maar leuk is het niet. Je bent fanatiek aan het sporten, flink aan het knallen, jezelf aan het pushen, hoog tempo, veel reps en opeens boem!!! Of je nu cardiovasculaire oefeningen doet of krachttraining, dat maakt niet uit. Het antwoord is simpel. Wanneer je iets van je lichaam vraagt waar het totaal niet op voorbereid is, dan zal je lichaam dit je laten merken ook! Voor de meesten is dat wanneer ze intensief trainen. Eten, drinken en (te weinig) slaap spelen een grote rol naast de intensiteit en duur van je training. In de tijd van High Intensity Interval Training en zware bootcampsessies is het steeds normaler geworden om je na het sporten te voelen alsof je wilt overgeven.

Het is dan ook veilig om te stellen dat misselijkheid door training iedereen kan treffen als je maar diep genoeg gaat en je de bodem raakt. Het geldt dus niet alleen voor mensen met weinig trainingservaring. Het is soms superfijn om jezelf volledig uit te dagen, maar niet altijd even slim. En ja, af en toe push je jezelf misschien net over je eigen grens en neem je niet voldoende tijd om te herstellen tussen de sets. Of heb je te veel gegeten voor de training en ben je wellicht uitgedroogd. Het kan allemaal gebeuren en hierdoor zou je misselijk kunnen worden. Zorg er wel voor dat dit uitzonderingen zijn en niet regel. Maar ook stress, medicatie of nervositeit zou een rol kunnen spelen om te moeten braken.

De misselijkheid ontstaat doordat er tijdens de keihare workout er meer bloed naar je spieren, hart en longen gaat, en minder naar je maag. Hierdoor valt je spijsvertering tijdelijk stil, met als gevolg dat je misselijk wordt. Naast misselijkheid kun je ook last krijgen van constipatie of diarree. Verlaag de intensiteit van je workout, door wat langere pauzes te nemen en daarmee belast je je spieren minder heftig achter elkaar. Dit zorgt ervoor dat je lichaam tijd heeft om bij te komen. Ga niet direct na het eten naar die snoeiharde HiiT pakken, maar plan ‘m anderhalf tot drie uur erna. Zorg er liever voor dat je consequent een slok water neemt tussen je oefeningen en klok niet meteen die hele fles leeg.

Wat te doen tegen misselijkheid? Is het normaal dat je duizelig wordt tijdens het sporten? Mijn benen trillen na het sporten, waarom is dat? Welke brandstof heb ik nodig tijdens het sporten? Wat zijn veel voorkomende klachten tijdens het sporten? Wat is een gevarieerd voedingspatroon? Waar haal ik mijn benodigde energie vandaan? Hoe nuttig is maximaal trainen? Is goed leren ademen belangrijk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar