Wat is de taak van de marechaussee?

Wat is de taak van de marechaussee?

14 januari 2023 0

De Koninklijke Marechaussee, ookwel de KMAR genoemd, is een gendarmeriekorps, wat inhoud een politieorganisatie met militaire status. Als krijgsmachtdeel is de Marechaussee onderdeel van het Ministerie van Defensie.

De Nederlandse krijgsmacht heeft 4 legeronderdelen: de Koninklijke Landmacht, Marine, Luchtmacht en Marechaussee. De Politie zorgt voor de veiligheid op straat en de Koninklijke Marechaussee zorgt voor de veiligheid van de staat. De KMAR is daarom altijd op Schiphol en andere vliegvelden aanwezig. Werken bij de Marechaussee betekent dat je naast politieagent ook militair bent. Ze wordt wereldwijd ingezet bijvoorbeeld op plaatsen van strategisch belang.

De marechaussee heeft 3 hoofdtaken: grenspolitietaak; bewaken en beveiligen; internationale en militaire politietaken. Vaak wordt de KMAR verward met de Douane. Zo zeggen veel mensen dat ze op Schiphol door de douane zijn gegaan, terwijl ze eigenlijk de paspoortcontrole van de KMAR bedoelen. Je kunt onthouden dat de Marachaussee over mensen gaat en de Douane over goederen. De Douane speurt bijvoorbeeld drugs op met speurhonden.

Is er verschil tussen commando’s en special forces? Waar staat VeVa voor? Waar staat AMO voor? Wanneer ben jij commando-waardig? Wat betekent ME bij politie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar