Wat is een straatcoach?
Als straatcoach leg je contact met jongeren, buurtbewoners en ondernemers en ben je zichtbaar aanwezig op straat. Het gebeurt iedere dag wel ergens dat jeugdgroepen, daklozen of personen met een psychische aandoening geluidsoverlast veroorzaken of dat er op de openbare weg alcohol of drugs word gebruikt. Soms ontstaat er overlast omdat men zich ophoudt in portieken of hangplaatsen. Ook locaties zoals speeltuinen, een plein of de ingang van een winkelcentrum zijn plaatsen waar deze groepen zich soms ophouden, geluidsoverlast veroorzaken of zwerfaval achterlaten. In alle gemeenten van Nederland spelen dit soort zaken en oorzaken hiervoor zijn divers en complex.
De straatcoach probeert met de jeugdgroepen, daklozen of personen met een psychische aandoening in contact te komen en ze te coachen om hun vrije tijd anders en nuttiger te besteden. Straatcoaches richten zich in hun werk niet alleen op jongeren, maar ook op andere buurtbewoners en winkeliers. Bij calamiteiten met jongeren in de buurt ondersteunt de straatcoach de politie.
Straatcoaches begeven zich in een herkenbaar tenue door de wijk. Een straatcoach heeft geen extra bevoegdheden; hij mag niet meer of minder dan elke andere burger. In overleg met politie, opdrachtgever (gemeente/stadsdeel) en maatschappelijk werkers steekt hij zijn energie in het verbeteren van de algemene leefbaarheid in een wijk in het algemeen en het contact met (hang)jongeren in het bijzonder.
Wat is een coach? Wat doet een conflictcoach? Is er verband tussen AZC en agressie? Wat is straatterreur? Wat is een sfeerbeheerder? Wat is een horecaportier? Wat is een beveiliger? Kan een burger iemand staande houden? Wat is crowd control? Wat is predictive profiling? Toezichthouder, handhaver of BOA, wat is het verschil?