Wat wordt bedoeld met mass moves mass?

Wat wordt bedoeld met mass moves mass?

27 juli 2023 0

Mass moves mass of massa verplaatst massa. Een befaamde uitspraak die je ook wel hoort bij de SCL (Strongman Champions League) evenementen. Dat gewichtheffen de kunst is om de zwaartekracht te verslaan lijkt misschien een vanzelfsprekendheid.

Massa verplaatst massa (mass moves mass) is de veel geroepen reden waarom de grote jongens en meisjes veel gewicht verplaatsen. Maar je hebt waarschijnlijk ook wel eens een tengere persoon gezien en meegemaakt met perfecte techniek gezien die tweemaal hun eigen lichaamsgewicht optillen.

Beweegt massa dus inderdaad massa?

Het is een voordeel om meer lichaamsmassa te hebben, omdat het betekent dat je meer spiermassa en meer hefboomwerking hebt. Gewicht verplaatst geen gewicht tenzij er veel versnelling achter zit. Kracht = Massa × Versnelling. In formulevorm: F = MA.

Moet je meer eten om zwaarder te tillen?

Je hebt elke dag voldoende calorieën nodig om zware trainingen van brandstof te voorzien. Dat is eigenlijk alleen logisch als de weefselmassa spier is. We kunnen dus nauwkeuriger zeggen dat spiermassa massa verplaatst. In werkelijkheid werkt vet alleen als een rem op de uitgeoefende kracht. Voor bepaalde bewegingen, met name het bankdrukken, zal de dikkere persoon een kleiner bewegingsbereik hebben (ze hoeven het gewicht niet zo ver te laten zakken om hun borst te raken) en dit kan het tillen een stuk gemakkelijker maken, waardoor ze om meer op te tillen.

Naarmate er meer en meer spieren worden opgebouwd, wordt het lichaam steeds inefficiënter in het omzetten van voedsel in spieren. Elke nieuwe gewichtstoename omvat een bepaalde hoeveelheid spieren en een bepaalde hoeveelheid vet. In de vroege stadia van gewichtstoename zal slechts een kleine hoeveelheid nieuwe aanwinsten vet zijn – de rest is het goede spul. Hoe meer gewicht er wordt gewonnen, hoe inefficiënter de nutriëntenconversie zal worden. Meer en meer van het extra gewicht zal vet zijn. Deze strategie werkt slechts tot een bepaald punt en een van de volgende twee dingen zal gebeuren. Ten eerste kan het lichaam het punt bereiken waarop het geen spieren meer kan toevoegen en elke gewichtstoename zal volledig vet zijn. In dit scenario is er geen voordeel meer voor de lifter.

Ten tweede, zelfs als het nog steeds mogelijk is om een ​​beetje spiermassa op te bouwen, zal de toename van vetweefsel de gewrichtsmobiliteit en reactiesnelheid van de lifter in gevaar brengen.

Veroudering werkt ook tegen de ideale lichaamssamenstelling. Wij oldtimers weten allemaal dat leeftijd geen vriend is als het gaat om het beheersen van het lichaamsgewicht. Het lichaam wordt ook minder efficiënt in het omzetten van voedingsstoffen in spieren naarmate we ouder worden.

Daarom streven gewichtheffers niet naar de gesneden, versnipperde en gestreepte look van bodybuilders. Elke sport stelt zijn eigen eisen aan spierkracht en lichaamssamenstelling. Dat maakt de studie van verschillende sportdisciplines zo interessant. We moeten er allemaal naar streven om de behoeften van elke individuele atleet te begrijpen en te waarderen en ze niet te vergelijken met een bepaalde sport als een ideale fysieke standaard. Het lichaam van een lifter is goed om te tillen en vreselijk om een ​​marathon te lopen – en vice versa. De ene is niet beter dan de andere, ze passen allemaal gewoon in verschillende behoeften.

The bottom line: muscle mass moves barbell mass, but it’s not a one-for-one return.

Welke krachtsporten zijn er? Wat is maximaalkracht? Hoe belangrijk is voeding rondom de krachttraining? Kun je krachttraining en vechtsport combineren? Wat is de historie en traditie van krachttraining in vechtsport? Is testosteron goed voor sporten?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar