Is testosteron goed voor sporten?

Is testosteron goed voor sporten?

16 juli 2023 0

Van vrouwen weten we allemaal wel dat ze te maken krijgen met hormonale veranderingen. Ook vrouwen maken testosteron aan, alleen niet zo veel als mannen. Veel minder bekend is dat mannen dit ook meemaken. Het mannelijke hormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij veel functies van het lichaam. Bij een veranderende productie van het hormoon kunnen klachten optreden.

Zie hier Tip van de coach.

Dit hormoon is heel belangrijk voor de opbouw van je spieren. De effecten van krachttraining zijn bijvoorbeeld groter als je voldoende testosteron in je lijft hebt. Of je veel of weinig testosteron aanmaakt, is vooral genetisch bepaald.

Testosteron meten gebeurt nog te weinig en vaak onjuist. Testosteron is ook van belang bij seksuele of vitaliteitsstoornissen. Een tekort aan testosteron kan leiden tot onder meer slaapklachten, botontkalking, erectiestoornissen, hart- en vaatziekten, moeheid, minder zin in seks, afname van spierkracht en zelfs depressie.

Testosterontekort kan ook een natuurlijke oorzaak hebben. Gelukkig hoef je je als jonge vent normaal gesproken niet erg druk te maken over je testosteronspiegel. De hoeveelheid testosteron in het bloed daalt met het vorderen van de leeftijd, vanaf 40 jaar. Op de leeftijd van 75 jaar is de testosteronspiegel bij mannen gemiddeld 65% van de waarde bij jongvolwassen mannen. Bij sommige mannen is de daling van testosteron sterker en kan dit tot klachten leiden. Van een beetje teruggang zul je weinig merken, maar als het de spuigaten uit loopt ben je wel degelijk de klos.

Wat je op dit moment ziet, als je het vergelijkt met de mannen uit mijn tijd (mijn geboortejaar is 1970) is dat mannen gemiddeld wat ouder en zwaarder zijn geworden. Overgewicht is op zichzelf natuurlijk een probleem. Heel simpel: mannen die actief op hun voeding letten zijn vaak sowieso bewuster bezig met een gezonde levensstijl. Ze bewegen bijvoorbeeld meer, drinken minder alcohol en zijn minder zwaar. 1 ding is zeker, er zijn vandaag de dag nog nooit zoveel sportscholen geweest in Nederland, maar ook het aantal personen met overgewicht is ook nog nooit zoveel geweest.

Wat is quitter-gedrag? Wat zijn de grootste problemen van deze tijd? Is overgewicht in Nederland een groeiend probleem? Is een e-bike slecht voor mijn conditie? Is eten uit de airfryer gezond? Wat is de keerzijde van sociale media? Wat brengt gezond eten niet? Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief? Kun je te dik en tegelijk toch gezond zijn? Wat is een adaptieve mindset? Wat betekent door zure appel heen bijten? Waarom heb je discipline nodig?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar