Wat is de historie en traditie van krachttraining in vechtsport?

Wat is de historie en traditie van krachttraining in vechtsport?

22 maart 2023 0

De oude Griekse boksers trainden al honderden jaren voor Christus met verzwaarde banden aan hun handen en eenvoudige ijzeren en bronzen dumbells. Vanaf eind 18e eeuw, begin 19e eeuw begonnen boksers te werken met weerstandsbanden, veren en kabels met weerstand om stootkracht te vergroten. Sommige vechters traden destijds ook op als Sterke Man en gaven demonstraties van hun kracht door zware stenen op te tillen en hoefijzers met hun handen te buigen [1].

Uit archeologische vondsten blijkt dat ook de oude Griekse worstelaars krachttraining gebruikten, zowel progressief zoals in bodybuilding als gericht op maximaalkracht zoals gewichtheffers. Zij maakten onder andere gebruik van eenvoudige dumbells van steen en deden bijna alle dumbell-oefeningen die wij vandaag de dag ook doen. Ook werden marmeren platen met handgrepen aan de zijkant gebruikt zoals wij een barbell halterstang gebruiken.

Benen werden bijvoorbeeld getraind door in zacht zand te rennen in zware bepantsering of door uit gaten te springen met halters in de handen (klassieke box jump). Weerstand werd dan vergroot door een zwaarder pantser te dragen of de gaten waaruit gesprongen werd dieper te graven. Zij gaven voor beentraining vooral de voorkeur aan het rollen van zware stenen door het zand. Een “kunstje” dat ze hadden bedacht toen ze zagen hoe dit bij slaven tot dikkere benen leidde. Hiernaast combineerden zij het optillen van, lopen met en weggooien van zware stenen als oefening. Een mooi voorbeeld is dat van de bekende worstelaar Milo van Croton die begon met het dragen van een kalf totdat deze was uitgegroeid tot een koe.

In een oud filmpje van voor de tweede wereldoorlog zie je hoe karateka’s (Goju Ryu stijl) gewichten gebruiken tijdens de training. De oprichter van dit systeem, Miyagi Chojun (1888-1953), werd al op 11-jarige leeftijd door zijn leraar (Aragaki Ryuko) onder andere onderwezen in het gebruik van chishi. Dit zijn korte stokken die aan één kant verzwaard zijn met steen. Ook werden ishi-sashi gebruikt. Dit zijn een soort vierkanten stenen blokken met een handgreep aan de zijkant. Deze gewichten werden meestal gebruikt tijdens het uitvoeren van de karate-technieken zoals tijdens het lopen van een kata.

Uit het verdere artikel zal blijken dat zowel de grieken als de Japanners al werkten met principes die coaches tegenwoordig uitleggen aan professionele atleten en waarvan men nu pas weet waarom ze effectief zijn.

Wat is schaduwboksen met gewichten? Kun je krachttraining en vechtsport combineren? Hebben vechtsporters krachttraining nodig? Hoe belangrijk is voeding rondom de krachttraining? Welke krachtsporten zijn er? Is fitness een krachtsport? Wat is muscle memory of spiergeheugen? Wat is de beste manier van krachttraining?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar