Wat is een Ereteken voor Orde en Vrede?

Wat is een Ereteken voor Orde en Vrede?

17 mei 2024 0

Dit is in Nederland een officiële herinneringsonderscheidingen voor (militaire) operationele inzet die gedragen worden aan een lint. Deze militaire onderscheiding (gespen) zijn toegekend aan militairen en oudmilitairen die in dienst waren geweest in Nederlands-Indië in de periode 1945-1950. Zo’n decoratie krijg je niet zomaar. Er gaat zeker na zo’n lange tijd een periode van zorgvuldig onderzoek van Defensie en Binnenlandse Zaken aan vooraf.

Het Ereteken voor Orde en Vrede werd door Koningin Wilhelmina der Nederlanden op 12 december 1947 in een Koninklijk Besluit ingesteld. Het Ereteken Orde en Vrede is bedoeld voor militairen van de krijgsmachtdelen en van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Zij moeten in Nederlands-Indië en de aangrenzende zeegebieden tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 ten minste 3 maanden in werkelijke dienst zijn geweest.

Oorspronkelijk waren er vijf gespen: “1945”, “1946”, “1947”, “1948” en “1949”. Oorspronkelijk liep de toekenningsdatum tot 27 december 1949. Dat is de datum van de soevereiniteitsoverdracht. 40 jaar later is deze periode, bij Koninklijk besluit no. 90.020890, verruimd tot 4 juni 1951. Op de achterzijde van het draaglint is de fabrikant vermeld: Fa. A. Tack. Breda.

Naast het Ereteken voor Orde en Vrede is er het Demobilisatie-insigne, dat in 1950 voor vrijwel dezelfde groep militairen werd ingesteld.

Wat is KNIL? Werden er ook militairen uit het Nederlandse leger voor een bepaalde periode bij het KNIL gedetacheerd? Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger? Wat deden oorlogsvrijwilligers in Nederlands-Indië? Wat is de Bersiap-periode? Wat is de betekenis van Merdeka? Wat betekent Tempo Doeloe? Wat waren contractpensions? Wat was de T-Brigade? Wat is een vreemdelingenlegioen? Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Waarom noemen ze Indo’s blauwe? Waar ging de Atjeh oorlog over? Wat werd er afgesproken in het Akkoord van Linggadjati? Wat betekent tjingtjangen? Wie waren het legioen van de rechtvaardige vorst? Wie was klokkenluider Joop Hueting? Wat is Indisch zwijgen? Wat is de link tussen Legionairs en het KNIL? Wat is de Pakan Baroe spoorlijn? Wat wordt er bedoeld met politionele acties? Wat wordt er bedoeld met zuiveringsacties? Wie is Zwarte Sinterklaas? Wat is een spijtoptant? Wat zijn ploppers in Nederlands-Indië? Wat is een spijtoptant? Wanneer was de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië? Wat is er op 17 augustus? Waarom bood premier Rutte zijn diepe excuses aan inzake de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog? Wat is Operatie Product? Wat is Operatie Kraai? Wat is een Anak Kolong?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar