Wat is Operatie Kraai?

Wat is Operatie Kraai?

12 februari 2024 0

Operatie Kraai was de Tweede ‘Politionele Actie’ en vond plaats van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 tijdens de Nederlands-Indonesische koloniale oorlog. Drijvende kracht achter de tweede politionele actie , die ‘Operatie Kraai’ heette, was – naast legercommandant Spoor – de Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon, oud-premier Beel.

De Tweede politionele actie: Operatie Kraai, had als doel de Republiek Indonesië te dwingen de nieuwe Nederlandse versie van het Akkoord van Linggadjati na te komen.

In de vroege ochtend van 19 december 1948 landden Nederlandse parachutisten van het Korps Speciale Troepen (KST) op het vliegveld van Jogjakarta. De bewaking werd snel onschadelijk gemaakt, waarna door de lucht versterkingen werden aangevoerd. Binnen enkele uren was de stad in Nederlandse handen en waren de Indonesische leiders, waaronder Soekarno en Hatta, opgepakt. De Republikeinse legerleiding, waaronder opperbevelhebber Soedirman, slaagde er evenwel in te ontsnappen.

Wat wordt er bedoeld met politionele acties? Wanneer was de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië? Wat wordt er bedoeld met zuiveringsacties? Wat is buitenproportioneel geweld? Hoe herken je buitenproportioneel geweld? Wat is Indisch zwijgen? Wat is KNIL? Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger? Wie was klokkenluider Joop Hueting? Wat is de Bersiap-periode? Wat is de betekenis van Merdeka? Wat betekent Tempo Doeloe? Wat waren contractpensions? Wat was de T-Brigade? Wat is een vreemdelingenlegioen? Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Waarom noemen ze Indo’s blauwe? Waar ging de Atjeh oorlog over? Wat werd er afgesproken in het Akkoord van Linggadjati? Wat betekent tjingtjangen? Wat is de link tussen Legionairs en het KNIL? Wat is de Pakan Baroe spoorlijn? Wie waren het legioen van de rechtvaardige vorst? Wat deden oorlogsvrijwilligers in Nederlands-Indië? Wie is Zwarte Sinterklaas? Wat is een spijtoptant? Wat zijn ploppers in Nederlands-Indië?

Wil je meer weten over KNIL of zoek je informatie over een ouder of voorouder die bij het KNIL zat, dan kun je terecht bij Nationaal Archief of Nationaal Militair Museum.

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar