Waarom bood premier Rutte zijn diepe excuses aan inzake de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog?

Waarom bood premier Rutte zijn diepe excuses aan inzake de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog?

12 februari 2024 0

Premier Rutte heeft opnieuw zijn diepe excuses aangeboden voor het “monsterlijke geweld” tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. De premier benadrukte dat de verantwoordelijkheid voor de gewelddadige situaties in toenmalig Nederlands-Indië lag bij de toenmalige politieke autoriteiten.

„We moeten de beschamende feiten onder ogen zien”, zei premier Rutte over het onderzoek naar extreem geweld door Nederlandse militairen tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Het kost jaren om excuses te maken voor het koloniale verleden. Beatrix probeert het voor het eerst in 1995 en in 2005 wordt er weer een wanhoopspoging gedaan door Ben Bot tijdens een staatsbezoek. In 2013 probeert Rutte het door alleen excuses te maken voor eigen verantwoordelijkheid. Koning Willem-Alexander bood in maart 2020 tijdens een staatsbezoek in Indonesië al excuses aan.

In het zogeheten rapport wordt vastgesteld dat het Nederlandse leger in Indonesië „structureel” extreem geweld heeft gebruikt. Nederlands Veteraneninstituut noemt het het rapport „onevenwichtig en eenzijdig”. Ook het Veteranen Platform vindt het onderzoek eenzijdig gefocust en de veteranen worden daarmee „aangewezen als zondebok”. Dit is weer een klassiek voorbeeld van de chronische falende aanpak van de politiek.

Deze excuses liggen gevoelig bij een hoop Indische mensen en vooral oud KINL-militairen. Zij zeggen: “Wij voelen ons weggezet als oorlogsmisdadigers. Wij hebben ook geleden en er is te weinig aandacht voor het Indonesische geweld”.

Zie hier een korte video van John Bruininga, KNIL-veteraan. John Bruininga vocht in het Nederlandse koloniale leger. Hij noemt de excuses ‘verschrikkelijk’ en ‘een steek in de rug’.

Bestaat er een plan om Indië-miltairen niet te herdenken op 4 mei? Wat is KNIL? Werden er ook militairen uit het Nederlandse leger voor een bepaalde periode bij het KNIL gedetacheerd? Wie was klokkenluider Joop Hueting? Wat is de Bersiap-periode? Wat is Indisch zwijgen? Wat is de betekenis van Merdeka? Wat betekent Tempo Doeloe? Wat waren contractpensions? Waar ging de Atjeh oorlog over? Wat werd er afgesproken in het Akkoord van Linggadjati? Wat was de T-Brigade? Wat betekent tjingtjangen? Wat is een vreemdelingenlegioen? Wat zijn Military Martial Arts? Wat zijn jungletrainingen? Wat is hand-to-hand combat training? Wat is een militaire survival training? Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Waarom noemen ze Indo’s blauwe? Wat is de link tussen Legionairs en het KNIL? Wat is de Pakan Baroe spoorlijn? Wat wordt er bedoeld met politionele acties? Wat wordt er bedoeld met zuiveringsacties? Wat deden oorlogsvrijwilligers in Nederlands-Indië? Wie is Zwarte Sinterklaas? Wat is een spijtoptant? Wat zijn ploppers in Nederlands-Indië? Wanneer was de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië? Wat is een Ereteken voor Orde en Vrede?

Wil je meer weten over KNIL of zoek je informatie over een ouder of voorouder die bij het KNIL zat, dan kun je terecht bij Nationaal Archief of Nationaal Militair Museum.

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar