Wat betekent regressie in de psychologie?
Nagenoeg iedereen heeft wel onverwerkte trauma’s (onverwerkte, pijnlijke ervaringen uit het verleden) die voor (psychische) problemen (kunnen) zorgen. De term wordt op verschillende terreinen in de psychologie gebruikt. Het woord regressie (Latijn, regredior = achteruitgaan) heeft als letterlijke betekenis ‘teruggang, terugwerking of achteruitgang’.
Regressie is een vorm van afweer, een ‘herbeleving’ en is het ‘herleiden tot’. Regressie is het terugkeren naar een eerdere fase van de levensontwikkeling. Terug naar de wortels van jouw emotionele wonden. Tijdens een regressiesessie maak je contact met de oorzaak van jouw mentale, lichamelijke of emotionele klachten. In de meeste gevallen treedt regressie op als afweermechanisme bij het verwerken van onverwerkt verdriet, (negatieve) gevoelens, emoties, trauma’s en soortgelijk. Dit kan acuut zijn, maar kan ook chronische vormen aannemen. Regressietherapie is geschikt voor iedereen die wil werken aan zijn of haar problemen en daarover kan communiceren. Wanneer dit niet het geval is, wordt de therapievorm daardoor bemoeilijkt.
Aanleidingen voor deze therapie kunnen zijn:
- lichamelijke, geestelijke of psychosomatische problemen zonder duidelijke medische verklaring;
- Onbestemde gevoelens en vage klachten;
- Onverklaarbare angsten, fobieën, rouwverwerking, dwanggedachten en -handelingen;
- Burn-out, somberheid en depressies;
- Levensvragen en zingeving;
- Beperkende overtuigingen;
- Relatie- en seksuele problemen;
- Eetproblemen en overgewicht;
- Traumaherstel;
- Bindingsangst en verlatingsangst
- Stagnatie in je loopbaan
- Bindingsangst en verlatingsangst
‘Regressie’ is een aanwijzing dat steun en houvast wordt gezocht bij (te) opwindende of (te) moeilijke gevoelens. De functie is bescherming, een behoefte die op zichzelf niet als negatief of diskwalificerend hoeft te worden geduid. Als een kind iets naars meemaakt merken we vaak dat hij terugvalt naar gedrag dat past bij een jongere leeftijd. Zo kan een kind bijvoorbeeld weer gaan duimzuigen, of gaat kinderlijker praten.
Teruggaan heeft als doel: voelen wat er op dat moment gevoeld mocht worden, het ‘herbeleven’ en opluchting ervaren. Zo kan er alsnog afronding ontstaan. Regressietherapie is een van de modernste vormen van psychotherapie die zonder hypnose toegang verschaft tot het onderbewustzijn. Daarmee zijn de oorzaken van de meest uiteenlopende problemen te verkennen: lichamelijk, psychisch of emotioneel. Contact maken in het onderbewuste met de diepste oorzaken hiervan geeft zeer snel inzichten en lost deze problemen op. Deze aanpak van klachten leidt tot bewustwording en activeert het zelfhelend vermogen.
Wat doet een familieopstelling met je? Wat zijn universele basisemoties? Vechtsport als therapie: wat is dat? Wat is een VCP? Heb je invloed op je eigen mindset? Is acceptatie een ongoing proces? Wat zijn de gevolgen van pesten? Wat is de reden dat mensen gaan pesten? Wat doet pesten met een kind? Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Wat is een medische verklaring? Wie huilen er meer? Vrouwen of mannen? Is agressie een emotie? Wat vertelt lichaamstaal? Wat betekent de aard van het beestje? Wat betekent algehele malaise? Wat is heimwee? Wat is lijden in stilte? Waarom schamen we ons om te huilen? Waarom is Reality Based Self Defense training beter dan traditionele martial arts?