Vechtsport als therapie: wat is dat?

Vechtsport als therapie: wat is dat?

30 september 2021 0

Vechtsporttherapie is een combinatie van lichaamsgerichte therapie met een training waarbij vechtsport, vechtsporttechnieken en RBSD Reality Based Self Defense worden ingezet als therapie-instrument. Deze therapeutische methoden zijn er om persoonlijke groei, zelfvertrouwen en welzijn te stimuleren.

Een belangrijk verschil tussen een sportschool, dojo of gym en een plek waar therapeutisch aan vechtsport wordt gedaan, is dat het vechten, sparren en functionele explosiviteit trainen bij vechtsport als therapie een middel is. Vaak wordt, overigens geheel ten onrechte, gedacht dat een vechtsport enkel uit ‘schoppen’ en ‘stompen’ bestaat.

Een flinke vechtsporttraining heeft tal van positieve neven effecten. Sporters kunnen hun emotie ontladen. Het zit ‘m niet in alleen agressie of boosheid wat je kunt uiten in sport. Maar ook werken aan emotionele controle zoals verdriet, verwerking, angst, pijn en spanning. Het kan ook bijdragen bij het verminderen van agressiviteit of het werken aan een laag zelfbeeld. Veel emotie is fysiek te ontladen door middel van sport. Dat hoeft niet perse vechtsport te zijn.

Onze pijlers zijn: zelfvertrouwen, zelfredzaamheid, zelfverdediging, zelfbeheersing, actie-intelligentie en gevechtsbereidheid.

De pedagogische mogelijkheden van vechtsporten zijn enorm. In vechtsport als therapie helpen we personen met voelen en beter in contact komen met zich zelve en hun emotie. Tijdens vechtsporttherapie ga je aan de slag gaat met verschillende thema’s die in je leven spelen. Het kan bijdragen aan het verwerken van verdriet of frustraties, het zelfbeeld bevorderen en eigenwaarde stimuleren. Hier kunnen ook kennis en vaardigheden worden aangereikt om op een effectieve wijze om te gaan met pesten en groepsdruk.

Vechtsport kan dan ook een passend instrument zijn om persoonlijke ontwikkeling en gedragsverandering te stimuleren. Vechtsporttherapie is een mooie manier om de juiste inzichten te krijgen, belemmeringen direct te ervaren en er mee aan de slag te gaan. Een belangrijk punt bij vechtsporttherapie in een psychologische context is het onderscheid tussen een therapeutische benadering en een martiale benadering van de lessen, met aandacht voor filosofische, spirituele of maatschappelijke problemen.

Gevechtsbereidheid training bij Dutch Unlimited? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is actie-intelligentie? Wat betekent macht der gewoonte? Wat is een adaptieve mindset? Wat is de oorzaak van ergens te snel agressief op reageren? Wat is reality based self defense training? Wat is deëscaleren? Wat is directief handelen? Wat is de stoplichtmethode? Wat is een herstelcoach? Wat is Street MMA? Wat zegt de ethiek over zelfverdediging? Wat is padded assailant training? Wat zijn inzettrainingen? Wat zijn Military Martial Arts? Wat is LINE? Wat is HSRT? Wat is milling? Wat is (CSR) Combat Stress Reaction? Wat doet stress met je in een gevechtssituatie? Wat is een Quick Reaction Alert (QRA)? Wat is emergency readiness mindset? Wat is accelerated response? Wat is CQC? Wat is iron mind conditioning? Wat betekent regressie in de psychologie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar