Wat moet je vooral niet doen tijdens een straatgevecht?

Wat moet je vooral niet doen tijdens een straatgevecht?

30 december 2022 0

Problemen los je niet op met geweld. Daarom moet je altijd proberen om een gevecht te vermijden. Helaas kan het gebeuren dat je in een situatie komt waarin het uitdelen van klappen onvermijdelijk is. Als je op straat zomaar wordt lastig gevallen moet je uit gaan van het ergste en alles doen wat nodig is voor jouw veiligheid. Als iemand ruzie met je zoekt, gaat hij er waarschijnlijk vanuit dat hij sterker is. Wat moet je vooral niet doen op het moment dat je in een straatgevecht of straatruzie terecht komt:

  • Wees niet naief om te denken dat omstanders (je) te hulp schieten of ingrijpen, want 74 procent loopt door of laten meestal het gevecht gaan. (Politiediensten raden doorgaans aan om terughoudend te zijn met ingrijpen bij straatruzies en gevechten en sowieso om hulp te bellen).
  • Denk niet dat een simpel verkeersruzietje niet kan eindigen in ordinair en plat straatgevecht.
  • Vergeet niet dat er geen regels zijn op straat, dus “vuile gevechtstechnieken” zoals; bijten, trap in het kruis, goed geplaatste hoek, knie trap, worden niet gehandhaafd door een scheidsrechter.
  • Wees niet een persoon die zich niet beseft dat een gevecht op straat niet op de grond kan eindigen.
  • Ga niet denken als een ringvechter tijdens het straatgevecht of ruzie waarin je terecht bent gekomen. Op straat geldt één regel en dat is dat er geen regels zijn. “If you find yourself in a fair fight, your tactics suck.”
  • Ga je ego niet voeden tijdens deze ruzie. Wees neutraal, houd gepaste afstand en ga de negatieve confrontatie niet aan. Een simpel straatruzietje kan al beginnen met dat er naar je geroepen wordt: “Niet zo stoer doen jij.”
  • Ga geen vingertje wijzen, probeer niet krampachtig gelijk te krijgen of je gelijk door te drukken waardoor je de ruzie opnieuw gaat aanzwengelen.
  • Vecht nooit met drank op, of als je drugs hebt gebruikt.

Straatgevechten hebben vaak geen duidelijke winnaar. Het belangrijkst om te weten is dat jij dat in de hand hebt. Jij hebt de touwtjes in handen om alles onder controle te houden en tot een goed einde te brengen. Doe je dat niet goed, dan kan de situatie heel snel uit de hand lopen en wordt het moeilijk om de aanstaande ruzie op te lossen. Ga niet lopen opscheppen over je overwinning. Je belager-bully of aanvaller zou erachter kunnen komen, en op zoek gaan naar ongevraagde en ongewenste wraak. Denk dus goed na voor je klappen of trappen uitdeelt, hoe rechtvaardig je dat zelf ook mag vinden.

Waarom helpt het niet om tegen iemand te zeggen ‘doe eens rustig!’? Kan ik een straatgevecht winnen zonder vechtsporten te beheersen? Wat als ik beland in een gevecht? En dan? Heb ik wel genoeg kennis om mezelf te verdedigen? Is MMA hetzelfde als street fighting? Wat wordt bedoeld met zelfbehoud? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Wat lokt agressie uit? Lokt popiejopie doen agressie uit? Is verhaal halen met persoonlijke knokploeg een wijs besluit?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar