Is doe-het-zelven en klussen ook sport?
Al eeuwelang wordt er aan sport gedaan. Dat sporten goed voor je is, dat staat als een paal boven water. Regelmatig hoor je ook dat klussen en doe-het-zelven gelijkwaardig is aan het doen van een sport.
Tijdens het klussen gebruik je spieren die je normaliter niet gebruikt en neem je vaak een houding aan die je lichaam niet gewend is. Dit kan leiden tot overbelasting van spieren, pezen en gewrichten. Een van de meest voorkomende klachten na het klussen is schouderpijn.
Nog maar niet te spreken over de vele (vaak onnodige) klusongevallen door overschatting van de klussers en doe-het-zelvers. Ze overschatten zichzelf en denken dat het lezen van een handleiding niet nodig is. En dan nog maar niet te spreken over de sportkleding van klussers en doe-het-zelvers. Velen hechten daar weinig waarde aan, ook weer een hoge mate van overschatting van zich zelve met alle gevolgen van dien. Het is geen geheim dat klussers en doe-het-zelvers zijn zich vaak niet bewust van mogelijke gevolgen, zich bloot stellen aan risicovolle omstandigheden en lappen daarbij de regels aan hun laars.
- Begin met kleine, minder belastende klusjes; Als je gaat sporten doe je immers ook aan een warming-up
- Neem regelmatig pauze tijdens het klussen en probeer je schouders goed te ontspannen
- Doe tussendoor stretchoefeningen; een hele goede oefening is bijvoorbeeld door de schouders naar achteren te trekken en de schouderbladen naar elkaar toe te bewegen.
- Let goed op je houding; zorg ervoor dat je bij het tillen van zware dingen je ellebogen dicht tegen je lichaam houdt. En til vanuit je benen en niet vanuit je rug.
Laten we het andersom stellen! Wil je iets sport gaan noemen, zie dan een minimale vereisten:
- Het is ter ontspanning of als beroep
- De intensiteit waarin je dit doet
- De mate waarin je dit volhoudt
- Toename van je hartslag
- Conditie en vaardigheden (en het bevorderen hiervan)
Of deze extra klus of doe-het-zelf-activiteiten het verschil gaan maken? Veel hangt af van hoe intens je poetst en hoe lang je dat volhoudt. Overigens gaat het dan enkel over taken die je hartslag verhogen en je lichtjes doen zweten. Zo heeft een ieder zijn eigen visie op en mening over sport. Het is en blijft moeilijk om tot een eenduidige definitie van het begrip sport te komen. Er zijn altijd uitzonderingsgevallen die niet in een definitie te vatten zijn. Wat in ieder geval zeker is, is dat niet iedereen heeft zin in de sportschool of om aan een sport te gaan doen.
Is het huishouden doen ook sport? Wat is de betekenis van het SAID-principe?