Wat is marsen?

Wat is marsen?

15 januari 2022 0

Marsen, ook wel verplaatsing te voet (VTV) genoemd, was vóór de ontwikkeling van motorvoertuigen de belangrijkste manier voor krijgsmachten om personeel en materieel van punt A naar punt B te verplaatsen. Militairen legden te voet grote afstanden af met rugzakken vol materieel. Afhankelijk van je dienstvak wordt hier en daar wat meer gewicht toegevoegd. Om militair te kunnen worden moet je heel wat in huis hebben. Mentaal moet je sterk in je schoenen staan, maar ook fysiek moet je aan een aantal eisen voldoen. Je moet niet alleen gezond zijn, maar ook fit! Tegenwoordig wordt marsen nog steeds gebruikt door krijgsmachten, maar over het algemeen voor kleinere afstanden.

Toch speelt het marsen nog steeds een prominente rol in de opleiding van iedere militair. Dit is niet alleen omdat de militairen zich moeten kunnen verplaatsen met zwaar materieel. Marsen is een uiterst geschikte manier om nieuwe rekruten op een snelle manier defensiefit te krijgen. Je houding van je lichaam is door de rugzak wat anders en de belasting op je benen ook. Daarnaast loop je in de maat van je peloton en waarschijnlijk dus ook net een wat ander tempo of paslengte dan je gewend bent. Door te marsen wordt er gelijktijdig aan het uithoudingsvermogen en aan de spiermassa van de nieuwe rekruten gewerkt. Om deze reden begint marsen ook in de civiele wereld steeds meer populariteit te krijgen.

Het kan altijd en overal, je hebt er bijna niks voor nodig en het is een efficiënte manier om fit(ter) te worden. Het marstempo is de snelheid waarop er (onder andere) gelopen of gemarcheerd wordt. In de handleiding ‘ Exercitie voor de Krijgsmacht’ wordt het marstempo van Defensie beschreven: 112 passen per minuut. Althans, voor de gewone pas. Verder is er nog een grotere nachtmerrie dan de mars en dat zijn: de speedmars (6,5 minuut per kilometer), bielsenmars, geforceerde mars en rivierenmars!

Wat is straftraining? Wat is een farmer’s carry training? Wat is beasting? Wat is de sickener? Waarom krijgt een zelfverdedigende leerling tijdens vechten op school doorgaans ook straf? Wat is collectief straffen? Wat is orde, tucht en discipline? Wat is zero tolerance? Is hardheid belangrijk? Wat is door de pijn heen gaan? Welke nadelen heeft zelfmedelijden? Wat is een load carry training? Wat is de voorligsteun? Kun je gevechtsbereidheid trainen? Waar staat VeVa voor? Wat is conditionering?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar