Wat is toxic positivity?

Wat is toxic positivity?

31 mei 2024 0

Een begrip dat de laatste jaren regelmatig opduikt is toxische positiviteit. Toxische positiviteit (toxic positivity) beschrijft een gedragspatroon; het is geen officiële psychologische term of diagnose. Toxische positiviteit, ook wel giftige positiviteit, is een geforceerde vorm van optimisme.

  • Het vermijden, onderdrukken of afwijzen van negatieve emoties of ervaringen;
  • De overtuiging dat mensen een positieve mindset moeten behouden, hoe nijpend of moeilijk een situatie ook is;
  • Het ontkennen van de realiteit van moeilijke situaties kan vervreemding en een gevoel van ontkoppeling creëren;
  • Het kan je belemmeren met het omgaan met of oplossen van een schrijnende situatie.

Hoewel het voordelen heeft om optimistisch te zijn en positief te denken, verwerpt giftige positiviteit alle moeilijke emoties ten gunste van een vrolijke en vaak vals positieve façade. Dit kan de vorm aannemen van het ontkennen van uw eigen emoties of van iemand anders die uw emoties ontkent, en in plaats daarvan aandringen op positief denken.

Doordat er geen ruimte bestaat voor negatieve gedachten en gevoelens kan toxische positiviteit negatieve gevolgen hebben. Hoewel het soms tijdelijk nodig is om moeilijke emoties opzij te zetten, is het langdurig ontkennen van negatieve gevoelens schadelijk omdat het mensen ervan kan weerhouden hun emoties te verwerken en hun angst te overwinnen. Toxische positiviteit beschrijft de buitensporige en onrealistische verwachting om ondanks de omstandigheden een constant positieve kijk te hebben.

Er is natuurlijk niets mis met het tonen van positiviteit, optimisme en dankbaarheid; deze eigenschappen helpen mensen te floreren. Positiviteit wordt pas problematisch als het negatieve emoties afwijst – als iemand bijvoorbeeld op een onthulling van angst reageert met: ‘Het is allemaal het beste,’ Probeer gewoon positief te zijn, of ‘Alleen goede gevoelens!’

Het is ook niet zonder controverse; Sommigen zijn van mening dat de term zo vaak kan worden gebruikt dat de veerkracht wordt ondermijnd en pathologie wordt aangemoedigd, en anderen benadrukken het risico dat gezonde positiviteit wordt getemperd.

Wat zijn de voordelen van tegenslag? Heeft alles een reden? Wat is Positive Mental Attitude? Kan het stoïcisme helpen voor een ultieme mindset? Wat is valse sympathie? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Wat is zelfsabotage en waarom werk jij jezelf tegen? Wat is zelfgedreven motivatie? Wat is voorwaartse actie? Wat is ergens mee moeten dealen? Wat is een hard pak slaag incasseren? Wat is de tering naar de nering zetten? Wat is coping? Waarom helpt huilen niet?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar