Is er een verschil tussen een gezond en ongezond ego?

Is er een verschil tussen een gezond en ongezond ego?

29 januari 2022 0

Vandaag de dag hoor je regelmatig als het gaat om ego, dat je het vooral los moet laten. Buiten dat het gemakkelijker gezegd is dan gedaan, lijkt ego vooral altijd iets negatiefs te moeten zijn, waar je kennelijk altijd vanaf moet. Maar hierdoor komen ook zelfvertrouwen, zelfrespect, zelfrespect, waardigheid, ego in eens heel dicht bij elkaar staan. Maar je kunt het ook anders bekijken.

Een gezond ego zou je ook kunnen duiden als een ego waarbij jij jezelf kwaliteiten toedicht die bij je passen. Je hebt een realistisch zelfbeeld. Je overvraagt jezelf niet en je vraagt niet te weinig van jezelf. Willen, kunnen en zijn is op elkaar afgestemd. En dat draagt bij aan jouw zelfvertrouwen. Hoe groter jouw ego is, hoe meer kwaliteiten je aan jezelf toekent (die je ook daadwerkelijk hebt), hoe meer je zult floreren en hoe zelfverzekerder je zult overkomen.

Bij een ongezond ego zou je kunnen zeggen dat willen, kunnen en zijn niet bij elkaar passen en leven in disharmonie met elkaar. Je wijst jezelf kwaliteiten toe die niet bij je passen. Je kijkt naar jezelf zonder enig realisme, wat leidt tot zelfoverschatting, roekeloos gedrag, uit de hoogte neerkijken op anderen, hautain gedrag of hoogmoed. Dat is de kant van het omhoog gevallen ego. Je wilt iets laten zien wat er niet is.

Maar ook wanneer je jezelf minderwaardig, lelijk, onaantrekkelijk of dom vindt. Zowel zelfoverschatting als zelfonderschatting zijn vormen van zelfbedrog. Zo lijkt ons ego wederom doorgaans iets negatiefs te moeten zijn, maar feitelijk kunnen we niet zonder. Het is de totaalsom van al jouw gedachten en overtuigingen.

Wat is ego? Wanneer heb je last van je ego? Is er verschil tussen assertiviteit en ego? Is er verschil tussen egoisme en ego? Is er verschil tussen zelfrespect en ego? Is er verschil tussen zelfvertrouwen en ego? Wat vertelt lichaamstaal? Wat is bluffen? Wat is valse sympathie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar