Is er verschil tussen assertiviteit en ego?

Is er verschil tussen assertiviteit en ego?

29 januari 2022 0

Assertief zijn betekent dat je opkomt voor je eigen mening, rechten en standpunten, zonder anderen agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven. Vandaag de dag heerst het beeld dat pas wanneer je een groot en dominant ego hebt, je een als een ‘echte’ man bestempeld kan worden. De zogeheten alpha man of vrouw. Hij of zij blaast altijd het hoogst van de toren, loopt te koop met zijn of haar kennis & kunde en vind zichzelf een ‘echte man’ of vrouw. Dit staat gelijk aan daadkrachtigheid en zelfverzekerdheid. Wanneer jij telkens moet bewijzen dat je serieus genomen wil worden en met agressie respect moet afdwingen, ben je alles behalve dat. De alpha man of vrouw loopt over van het zelfvertrouwen en steekt dit ook niet onder stoelen en banken. Een man of vrouw die namelijk écht sterk in zijn schoenen staat, voelt niet de drang om zich altijd en overal te bewijzen. Helaas kan assertiviteit ook gezien worden als onbehouwen machtsvertoon, gecombineerd met het altijd en overal je mening moeten uiten, waardoor het zijn doel voorbijschiet.

Wat is assertiviteit? Wat is ego? Is er een verschil tussen een gezond en ongezond ego? Is er een verschil tussen een gezond en ongezond ego? Is er verschil tussen zelfrespect en ego? Is er verschil tussen zelfvertrouwen en ego? Wanneer heb je last van je ego? Wat is valse sympathie?

Bekijk hier mijn spreuk en neem dit inzicht met je mee: “Het gaat er niet om wat jij zegt, maar om wat ik begrijp“, die door menig trainer regelmatig is hergebruikt in één van hun trainingen en zelfs op congressen. 

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar