Is goed genoeg, goed genoeg?
Meteen ga ik met de deur bij je in huis vallen. Ergens je best voor doen doen, kan wel eens niet voldoende zijn om een klus te klaren of om iets te behalen. Jouw 100,00% kan wel eens voor iemand nog niet de helft zijn of andersom. Goed genoeg, betekent vanuit mijn ogen gezien niet goed genoeg. Dit ga ik natuurlijk toelichten waar dit vandaan komt en hoe staat wel of niet goed genoeg er vandaag de dag voor?
Goed genoeg klinkt natuurlijk als een 5,5 en dat zou feitelijk gezien goed genoeg moeten zijn voor bijvoorbeeld een rapportcijfer of van een repetitie. Net over de streep, geen onvoldoende, maar gewoon nét goed genoeg.
Maar ook als je zegt, ik ga mijn best doen, zou betekenen dat jij bovengemiddeld je best gaat doen om iets voor elkaar te krijgen. Dan kreeg je als antwoord… dat je best doen niet goed genoeg is, dan je minstens beter dan je best moest gaan doen, anders ging het niks worden. Of als je bedacht had om als antwoord te geven dat je het ging proberen… voor een commandant betekent proberen door iets intentieloos doen.. dan was het antwoord… niet proberen… aan proberen hebben we niks, je moet het gewoon doen… uitvoeren… voorwaartse actie!
Als ik zo vrij mag zijn, dan kan ik je vertellen dat dit voor ons, in dit geval van spreek ik over mijn lieve broer en ik, dit niet zo was. Mijn broer Gerard, die 6 jaren ouder is dan ik, deed aan 4 sporten tegelijk en ik aan 3. Gerard deed Badminton, Boxing, Tafeltennis en Voetbal. Dit soort multisporthelden worden simpelweg niet meer gemaakt vandaag de dag. Voor mij was het BMX (toendertijd heette dit fietscross), Kuntao Silat en Badminton.
Voor een kind om te multisporten in de jaren 80 en zeker als het gaat om 3 of 4 sporten tegelijk te behappen en daar goed in zijn, daar zou menig persoon in deze tijd niet meer aan moeten denken. Er wordt hedendag gepraat over rust nemen, ontstressen, dingen doen die je leuk vind, jezelf weerbaar opstellen, uitvoerig uitzoeken waarom jij ergens niet meer voor gemotiveerd bent, uitgeblust kunnen raken, je onder druk voelen staan, jezelf zoeken en vinden, dealen met faalangst(en), sociale druk, prestatiedruk, mentaal en fysiek welzijn, gelukkig proberen te zijn of te worden, leven in het hier en nu, praten, praten, praten over hoe jij je precies voelt, het uitgebreid diepzeedenken daarover en nog een reeks van gelijksoortige zaken. Genoeg reden om overloos over specifieke kwesties, hersenspinsels en gevoelens door te blijven praten of te filosoferen en vooral heel weinig momenten te nemen om effectief door te pakken of te herpakken. In ieder geval een scala aan mogelijkheden en redenen om af te haken.
Ondanks wij in staat waren om altijd weer in het eerste team te komen van elke sport die wij deden, was dit blijkbaar toch niet goed genoeg. Geconditioneerd met de mindset: Angst = Go!; Pijn = Go!; Pijn = Fijn!; Bloed = Goed/Moet. Kleine tussentijdse tip van de sluier. Onze Vader, die het beste met ons voor had, die in de hemelen zijt, was een ex-KNIL militair, die vooral dacht in termen als voorwaartse actie, minimaal een tandje hoger omdat we nog maar in de tweede versnelling zitten, niet lummelen, geen pijn en altijd de mindset had van door, door, door. En zo niet, dan toch!
KNIL militairen hebben dingen moet doen en moeten meemaken, waar de honden geen brood van lusten, absoluut geen daglicht kan verdragen en is vooral door de Hollandse overheid ernstig en met opzet onder de pet gehouden. Dezelfde overheid die ernstig grote hoeveelheden belangrijke informatie, documenten en bewijzen uit deze Nederlands-Indië oorlog hebben laten verbranden. Je zou je met gezonde boeren verstand kunnen afvragen waarom dit alles precies op die manier is gebeurd. Zouden zij wat te verbergen hebben en de soldaten hiervoor laten opdraaien?
Terugkomend op ‘je best doen’. Dat is iets wat je vaak hoort op een dag, in je sociale leven, je werk en sport. Voor ons wat het altijd zo… je best doen? Dat is niks waard! Het is nauwelijks een belofte! Je moest zeggen en minstens denken, ik ga veel meer doen dan mijn best… daar moest je het mee doen om die eindstreep te behalen. Geen zin, dan maak je maar zin, je moest opschakelen, alles geven, doorzetten of door de pijn heen janken.
Er zijn momenten geweest en ik weet zeker dat ik ook voor mijn broer sprak… dat we ervan baalde dat we altijd maar door, door, door moesten gaan. Altijd maar knallen, maximaal gaan, doorzetten, niet lullen maar poetsen… maar als ik kijk naar mezelf naar vandaag… dan kan ik er alleen maar heel dankbaar voor zijn, dit meegemaakt te mogen hebben. Wij zijn dan zeg maar op sommige vlakken zeker niet opgevoed, maar geconditioneerd… maar als je kijkt naar onze adaptieve mindset, resultaatgerichtheid, omgaan met tegenslagen, je eigen mindset beinvloeden, ergens écht voor gaan wat jij wilt behalen, herpakken en zeker niet bij de pakken neer te zitten… dan zeg ik… goed gedaan Pa! Hij heeft ons geleerd dat het leven een leerschool is. “Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat” hoor ik hem nog zeggen. Ja, echt hoor… dit heeft ons veel gebracht, maar ook wij moesten door een zure appel heen bijten en ons niet laten kisten… tsja… hoort bij het leven. Ik moet er niet aan denken dat wij alsmaar moesten praten, praten, praten. Dit gaat netto af van de tijd dat je realistische en haalbare dingen kunt doen en behalen.
Ons vadertje zei altijd: “Wie veel valt, kan veel vertellen”. My utmost respect voor hetgeen waar wij nu staan in het leven, maar ook waar we anderen mee kunnen helpen. Wat wist deze man veel van het leven en wat wist deze man veel van multisport, toen al. Het woord bestond nog niet eens. Daarbij was hij precision moulding engineer, dus van zijn eigen werk was hij ook minstens een specialist, waar ik zijn oude werkgever ook daadwerkelijk in reallife over heb gesproken. Zijn oude werkgever zei letterlijk: “Je vader was in het bezit van zekere jungletechnieken, waardoor hij alles kon oplossen wat hij maar wilde oplossen, waar wij ingenieurs het nakijken hadden”. Zijn oude werkgever had nog een specifieke foto van hem, uit een landelijk vakblad waar hij in stond in 1980, omdat hij toendertijd een speciale opleiding had gedaan, met een collega van hem in Bilbao, in Spanje. Het is niet zo dat hij alleen een roeper was, zeker ook geen ‘de beste stuurlui aan wal’-type, nee zeker niet… maar hij wist vooral heel goed te laten zien hoe het moest… terwijl deze beste man 45 jaren ouder was dan ik. Bij hem bleef het nooit bij alleen praat. Wat hij ook riep en dat raakte altijd wel, was: “Je bent wat je doet en niet wat je zegt dat je gaat doen.”.
Wij beseffen ook terdege dat deze military mindset strategie natuurlijk niet alleen maar succesvol kan zijn, maar voor ons wat het toch een goed werkend recept voor dit leven, ondanks het niet altijd met de zachte hand was. Je voelde je natuurlijk ook wel eens Richard Gere uit de film ‘An Officer and a Gentleman’ (Amerikaanse dramafilm uit 1982 van Taylor Hackford), waarin Sgt. Emil Foley, de rekruut Zack Mayo naar een mentaal breekpunt kreeg. Maar ja, weet je… ‘wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’, ‘no pain, no gain’, ‘there are no shortcuts. work hard, be patient, consistent and never give up’, ‘no guts, no glory’, ‘no effort’, no result’, ‘no struggle, no strength’… en niet iedere vader of moeder is automatisch een opvoedkundige met oneindig veel theorie en praktijkervaringen. Zo is het dan ook weer. Maar ik durf te zeggen, dat mijn vader en mijn moeder meer dan hun uiterste en betere best hebben gedaan om er wat van te maken, ons een goed leven te geven, ons voor te bereiden, ondanks het excessieve geweld wat zij hebben moeten meemaken in Nederland-Indië en vanuit een contractpensions een totaal nieuw leven hebben weten op te bouwen.
Is goed genoeg, goed genoeg? Ja, goed genoeg is voor nu goed genoeg, maar ik kan ook de andere kant heel goed begrijpen, dat goed genoeg, niet goed genoeg is. Men zegt wel eens: “It takes one, to know one” en vanuit dat oogpunt gezien kan ik mezelf er iets bij voorstellen. Ik zeg en daar sluit ik mee af… een diepe buiging voor deze helden en hun mindset en dat zij deze hebben weten over te brengen met meer dan hun beste kunnen!
Wat is trainen op karakter? Wat is iron mind conditioning? Wat is voorwaartse actie? Wat is mindset? Wat betekent je bent zo goed als je laatste wapenfeit? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat betekent een mentaal breekpunt? Hoe belangrijk is winnen? Waarom heb je discipline nodig? Wat betekent de aard van het beestje? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Wat is generatie slapjanus? Wat is apenkooien? Wat is dienstplicht? Heb je invloed op je eigen mindset? Wat is actie-intelligentie? Wat is aanzetten? Wat is bracing? Wat betekent een tandje hoger? Waarom moet je niet hijgend voorover gebogen gaan staan? Waarom helpt huilen niet? Wat is trainen van uitzichtloosheid? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Hoe maak je een kampioen?