Wat is bracing?

Wat is bracing?

4 augustus 2021 0

Bracing is een term die je veelal in de sport hoort. Dit word ook wel abdominal bracing of buikspier bracing ademen genoemd. Bracen is niet veel meer dan het vastzetten van je ademhaling en het aanspannen van je buikspieren. Jezelf schrap zetten als het ware. Het is hierbij erg belangrijk dat je niet ademt vanuit je borst, maar juist vanuit je buik.

Bracen is letterlijk jezelf schrap zetten voor wat komen gaat. Jezelf klaar maken, als het ware. Sta rechtop. Adem diep in. Verzamel lucht rondom je rompspieren (buik en obliques). Duw je buik naar buiten en houdt de lucht vast. Je ademhalingstechniek tijdens een inspanning lijkt vanzelfsprekend. Echter komt het regelmatig in de praktijk voor dat men de juiste ademhalingstechniek niet volledig beheerst. Dit heeft invloed op sportprestaties, herstel en de druk op de wervelkolom. Bij de ademhalingstechniek bracen worden alle buikspieren aangespannen, zoals je rechte buikspieren, je schuine buikspieren en je dwarse buikspieren. Door deze samenwerking verhoogt je rompstijfheid en dit stabiliseert je wervelkolom. Door je adem in te houden bouw je intra-abdominale druk op.

Wanneer je te hard de brace zet, dan verhoogt dit de druk op de wervelkolom. Het is daarom belangrijk om het bracen als een dimmer te zien van stand 1 op 10. 1 is een hele lichte brace en 10 is wanneer je voor een 1rm squat zou gaan. Je wilt het leren om over de brace te ademen. Dus dat je voldoende rompstijfheid hebt, maar niet een onnodig hoge intra-abdominale druk opbouwt. Meestal is dit rond stand 3-6. Niet alleen is dit gunstig voor je wervelkolom, het zorgt ervoor dat je bloeddruk niet onnodig toeneemt.

Voor mensen met paramedische aandoeningen is het daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met het bracen als ademhalingstechniek. Wanneer je je brace hebt gezet, is het de bedoeling dat je over de brace leert ademen. Je hebt abdominale druk, maar het is mogelijk om nog te ademen. Lukt het niet om te ademen, dan is de abdominale druk te hoog.

Bracen is belangrijk. Bracen houdt je veiliger, maakt je een bewustere sporter met meer vaardigheid en die uiteindelijk een stuk sterker wordt. Het vergt heel wat oefenen, maar het is het oefenen absoluut waard.

Wat is buik ademen? Wat is zelfgedreven motivatie? Wat is voorwaartse actie? Wat is beast mode on? Wat is reactiesnelheid? Wat is accelerated response? Kun je intrinsieke motivatie trainen? Extrinsieke motivatie: wat is dat? Wat is Positive Mental Attitude? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat is mindset? Wat is trainen op karakter? Wat betekent door zure appel heen bijten? Wat is door de pijn heen gaan? Moet je door je neus of mond ademen? Waarom moet je niet hijgend voorover gebogen gaan staan?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar