Wat is bushcraft?

Wat is bushcraft?

10 januari 2024 0

Bushcraft. Misschien heb je de term wel eens gehoord of gelezen. Bushcraft is een term die gebruikt werd voor met name een scala aan overlevingstechnieken in een bepaalde wildernis (specifiek in de zogeheten bush).

In meer recreatieve zin wordt de term gebruikt voor het (over)leven in, van en met de natuur met respect voor die natuur. Bushcraft-vaardigheden voorzien in de fundamentele fysiologische behoeften van het menselijk leven: voedsel, waterwinning en -zuivering, het bouwen van schuilplaatsen en vuur. Het is een geweldige manier om dichter bij de natuur te staan.

Vaak wordt bushcraft verward met survival. Dit is echter niet helemaal hetzelfde. De Engelse term survival betekent niets anders dan overleven, dat wil zeggen je wilt jezelf op de veiligste, gemakkelijkste en snelste manier kunnen voorzien van je basisbehoeften. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als overlevende van een natuurramp of als men ergens in onbewoond gebied verdwaald is. Het doel van een survival is zo lang in leven te blijven tot men de bewoonde wereld heeft bereikt, of totdat men wordt gered. Bushcraft is een vaardigheid waarmee men met de middelen uit de natuur het verblijf of de doortocht zo aangenaam mogelijk probeert te maken, eventueel met moderne hulpmiddelen. Er is in dit geval geen sprake van een levensbedreigende situatie, je bent dus niet letterlijk aan het ‘overleven.

Hoe begin je met bushcraft? Door een speciale bushcraft-cursus te volgen, doe je veel directe kennis op en heb je gelijk de mogelijkheid om deze in de praktijk toe te passen. Je kunt een cursus volgen in jouw specifieke interessegebied. Primitief vuur maken, eetbare planten vinden of juist een combinatie van meerdere vaardigheden.

Wat zijn jungletrainingen? Wat is een militaire survival training? Wat is een overlevingsreactie? Wat betekent een mentaal breekpunt? Wanneer ben jij commando-waardig? Wat is zelfredzaamheid? Wat is trainen van uitzichtloosheid? Wat is door de pijn heen gaan? Wat is pijn incasseren? Wat betekent door zure appel heen bijten?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar