Hoe ziet de toekomst van jongeren en geweld op straat eruit?

Hoe ziet de toekomst van jongeren en geweld op straat eruit?

31 maart 2022 0

Heb je het ook gemerkt? Op straat, in het verkeer, in winkels, in supermarkten, in het ziekenhuis, tegen handhavers, waar je ook bent, de korte lontjes lijken steeds korter te gaan worden, het onfatsoenlijke gedrag toeneemt en de ego’s alsmaar groter worden opgeblazen. Losgeslagen emoties, onfatsoenlijk gedrag, agressie en geweld zijn een zichtbaar groeiend maatschappelijk probleem. Agressie is een van de moeilijkste emoties om mee om te gaan. Daar hoef je geen gedragswetenschappen voor te hebben gestudeerd.

Ieder kind, iedere volwassene, iedere senior, heeft er in het dagelijkse leven mee te maken: als dader, als slachtoffer, als toeschouwer, als ouder, leerkracht of autoriteit. Er zijn zichtbare vormen van agressie, zoals slaan, schoppen of schelden. Maar ook minder zichtbare gedragingen, zoals roddelen, stelselmatig buitensluiten, of digitaal pesten. Hoe je het ook went of keert, opgroeiende jongeren hebben behoefte aan volwassen rolmodellen. Hierbij is het essentieel dat voor deze jongeren meer perspectieven aangeboden wordt en tijdig in positieve banen geleid kan worden. Het lastige is aan deze hele cyclus is, als een agressieveling baat heeft bij zijn of haar agressieve of geweldadige gedrag of houding, dat het loont om dit te blijven herhalen.

Betekent dat het terugdringen steeds complexer wordt bij het ontmoedigen van dit agressieve of gewelddadig gedrag. Betekend ook dat herkennen, adequaat reageren of deëscaleren ook complexer wordt. Doorgaans zie je dat personen die zich agressief of geweldadig gedragen vaak iets duidelijk maken of iets proberen te bereiken. Er is een bepaalde mate van (over)gevoeligheid die is toegenomen, waardoor we ons agressiever gaan gedragen, waardoor sociale drempels worden overschreden. Vroeger waren en veel kleinere gemeenschappen, die tegenwoordig bestaan uit grote massa’s mensen, waarin anonimiteit vele malen groter is. Gebrek aan orde en discipline is één van de belangrijke oorzaken. In reactie daarop kan de drempel om agressie te gebruiken bijzonder laag zijn.

Neemt het geweld toe op straat? Wat is straatterreur? Wat is een straatsoldaat? Wat is uitgaansgeweld? Wat betekent verhuftering? Hoe komt het dat de verharding in onze samenleving toeneemt? Wat zijn de grootste problemen van deze tijd? Wat is veranderingsbereidheid? Welke vormen van agressie zijn er? Is agressie ook communicatie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar