Wat is een klimvaardigheidsbewijs?
Deze cursus is de basis voor elke beginnende klimmer. In heel wat klimcentra in Nederland is het verplicht een klimvaardigheidsbewijs te bezitten om toegang te krijgen. In België is het bijvoorbeeld overal verplicht en dat heeft te maken met de regelgeving in België die vraagt om een bewijs van kunde bij risicovolle activiteiten. Je klimt met een touw als zekering en een NKBV klimvaardigheidsbewijs is verplicht als je zelfstandig wilt klimmen.
Een klimvaardigheidsbewijs, kortweg KVB, is het bewijs dat je één van de stappen in de opleiding tot zelfstandig klimmer succesvol hebt afgewerkt. Het gaat dan om een klimcursus die gebaseerd is op de competentieprofielen die NKBV (Koninklijke Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging) samen met de SVK (Stichting Veiligheid Klimsport) heeft vastgesteld.
Veilig leren zekeren en klimmen in de klimhal in ongeveer 8 uren aan tijdsinvestering en afsluitend een examen. De inhoud is kortweg lessen inbinden, zekeren, partnercheck en klimmen van een ervaren kliminstructeur. Op de laatste dag van de cursus doe je examen voor je klimvaardigheidsbewijs.
Van deze klimvaardigheidsbewijzen zijn er vier versies. Deze opleiding bestaat uit vier, opeenvolgende onderdelen:
- KVB 1 indoor toprope;
- KVB 2 indoor voorklimmen;
- KVB 3 outdoor voorklimmen;
- KVB 4 adventure klimmen.
Een klimvaardigheidsbewijs krijg je nadat je de eindtoets van een indoor of outdoor klimcursus met succes hebt afgesloten. Het is dus een soort diploma, waarmee je aan kunt tonen dat je een kwalitatieve cursus hebt doorlopen bij een erkende instructeur.
Wat is NKBV? Wat is toprope klimmen? Wat is multisport? Wat betekent ijzeren vingers training? Heb je invloed op je eigen mindset? Waar is een handknijper goed voor?