Wat betekent aan je taks zitten?

Wat betekent aan je taks zitten?

28 mei 2024 0

Een uitspraak die je regelmaat hoort in het dagelijkse leven. In privé, werk of sport. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen… schrijf je tax of taks? Het korte antwoord: alle woorden met taks (‘belasting, heffing’) zijn in het Nederlands met ks. Tax refereert doorgaans naar taxeren en soortgelijk. Doorgaans wordt er met deze uitdrukking bedoeld:

  • Genoeg gehad hebben;
  • Niet meer kunnen verdragen;
  • Genoeg hebben;
  • Verzadigd zijn;
  • Het punt bereiken waarop je niet verder kunt;
  • Tijd voor jezelf nodig hebben;

Aan je taks zitten is voor een ieder iets anders. Het wordt ook nog wel eens Upper Limit genoemd. Net als iemand roept dat hij of zij 100% geeft… ieder heeft zijn eigen 100% inzet. Je zou ook de vraag kunnen stellen: “Aan welke taks zit jij eigenlijk?”.

Voor de één een grens en voor een ander kan het een signaal zijn om zijn of haar grenzen te verleggen en door de pijn heen te gaan. Zelf kom ik uit een omgeving met de mindset “get comfortable being uncomfortable” en daar kan ik alleen maar heel dankbaar voor zijn. Een oncomfortabele uitdaging kan een draagvlak zijn om te gaan bloeien, te groeien en te gaan stralen.

Waarom is hulp vragen zo moeilijk? Waarom schamen we ons om te huilen? Toe aan rust? Waardoor ontstaat mentale- en emotionele uitputting? Wat is door de pijn heen gaan? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Wat betekent een mentaal breekpunt? Is er verschil tussen lichamelijke en mentale vermoeidheid? Wat betekent jezelf tegenkomen? Wie of wat is de man met de hamer? Neem ik genoeg tijd om te ontladen? Wat is een mentale reset? Wat houdt mentale weerstand in? Wat is mentale gezondheid? Is er een relatie tussen fysieke en mentale gezondheid? Wat is een hard pak slaag incasseren? Wat is een energielek? Wat betekent dat je lichaam in de overlevingsstand staat? Wat betekent afmatten? Hoe kan ik vermoeidheid tijdens het trainen verminderen? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat houdt doorzettingsvermogen in?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar