Heb ik een serotonine tekort?

Heb ik een serotonine tekort?

26 maart 2023 0

Je serotonine niveau bepaalt in hoeverre jij je gelukkig voelt. Het is namelijk een gelukshormoon. Net als dopamine en endorfine is dit één van die stofjes die ervoor zorgen dat je gelukkiger gaat voelen. Bij gebrek aan serotonine kan dat fysiek en mentaal nare gevolgen hebben.

Een verlaagde hoeveelheid aan serotonine kan niet alleen leiden tot depressieve gevoelens, maar kan ook een verhoogde mate van paniek en angst veroorzaken. Bovendien kan dit gepaard gaan met fobieën en obsessieve gedachten. Verlaagd zelfbeeld: Voldoende serotonine zorgt ervoor dat we sociaal en zorgeloos zijn.

Maar naast je stemming reguleert deze neurotransmitter nog allerlei andere processen in je lijf. Je slaap- en waakritme bijvoorbeeld, maar ook je libido, energielevel en zelfs je eetlust. Om te weten of je een serotonine tekort hebt, is het dus veel effectiever om naar de symptomen te kijken.

De oorzaken van serotonine tekort:

  • Meestal ontstaat een serotonine tekort vooral door de levensstijl die iemand erop nahoudt.
  • Bij sommige mensen is het serotonine gehalte simpelweg van nature minder aanwezig.
  • Serotonine receptoren functioneren niet goed door bijvoorbeeld verteringsproblemen of omdat dat genetisch bepaald is.
  • Langdurig stress kan ook de hoeveelheid serotonine aantasten.
  • Een dieet kan ook een gebrek hebben aan belangrijke vitaminen, mineralen en proteïnen.
  • Medicijnen en substanties kunnen ook het serotonine niveau aantasten. Denk aan alcohol, nicotine, cafeïne of antidepressiva.
  • Een disbalans in hormonen kan ook invloed hebben op deze belangrijke neurotransmitter.

De oorzaak van een te laag serotonine gehalte is dus niet precies aan te wijzen, maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat dit medisch van aard kan zijn of dat het simpelweg voortkomt uit een verkeerde levensstijl.

Omdat de gevolgen van een serotonine tekort best groot kunnen zijn, doe je er goed aan om de symptomen serieus te nemen en vooral je levensstijl kritisch te bekijken. Door stress te verminderen, regelmatig te sporten, gezond te eten en voldoende zonlicht kan je jouw serotonine gehalte al flink verhogen. In samenspraak met een arts kunnen ook bepaalde supplementen een oplossing bieden.

Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Wat brengt gezond eten niet? Waarom is gezond eten zo moeilijk? Hoe komt endorfine vrij?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar