Wat doet een burgerwacht?

Wat doet een burgerwacht?

17 augustus 2023 0

Steeds vaker nemen burgers het heft in eigen handen om criminelen op te sporen en te arresteren. Dat kun je overal zien en lezen. Buurtwachten vormen een opkomend fenomeen in Nederland en kunnen worden gezien als een uiting van burgerparticipatie op het gebied van de lokale openbare veiligheid. In Nederland bestaan actieve en passieve vormen van buurtpreventie, buurttoezicht, buurtwachten of burgerwachten (de naamgeving verschilt vaak al naar gelang wat men doet of uit wil stralen)

Een burgerwacht (vigilante) is een uit gewone burgers samengestelde groep die (al dan niet met instemming van de overheid en al dan niet gewapend en geüniformeerd) de openbare orde en veiligheid handhaaft. Het kan ook verwijzen naar een individueel lid van een dergelijke organisatie die een politietaak vervult.

Linksom of rechtsom, leuk of niet leuk, goed of niet goed en we kunnen het allemaal overal zien en lezen. We zijn met z’n allen in een tijd aangekomen waarin burgers door de overheid steeds sterker zelf verantwoordelijkheid worden gehouden voor hun welzijn en welvaart. Burgers moeten het gaan doen met het stellen van eigen prioriteiten in de verbetering van lokale publieke veiligheid, het zelf oplossen en het deels zelf uitvoeren daarvan. Deze zelfredzaamheid van de burgers trekt op langere termijn een minder zware wissel op de capaciteit van de politie en gemeente.

Heeft onze politie nog wel grip op problemen? Wat betekent meer lichtblauw op straat? Kan een burger iemand staande houden? Wat is buurtpreventie? Wat betekent verhuftering? Wat mag ik doen om mezelf te verdedigen? Wat is straatterreur? Wie handhaaft de handhaving? Wat is een straatcoach? Neemt het geweld toe op straat? Wat is straatgeweld? Hoe help ik slachtoffers van agressie en geweld op straat? Wat is de meest gebruikte vuiststoot tijdens straatgevechten? Wat moet ik doen bij een straatruzie? Wat is straatintimidatie? Is verhaal halen met persoonlijke knokploeg een wijs besluit? Wekt het bewapenen van BOA’s agressie op? Wat is een nekklem? Wat is natrappen? Wat is kopschoppen? Wat is buitenproportioneel geweld? Wat is de vogelnest-houding?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar