Wat is Makiwara?

Wat is Makiwara?

17 augustus 2023 0

Makiwara betekent ‘slagpaal’. Een makiwara (soms gespeld als machiwara) is een op Okinawa gevoerde slagpaal. Veel karatestijlen gebruiken de makiwara om de juiste lichaamshouding, krachtopwekking en precisie aan te leren. De makiwara is zeer veelzijdig en je kunt er met open hand en gesloten hand, elleboog- en knieaanvallen en trappen mee oefenen.

Makiwara-training is essentieel omdat het je techniek, je kime (focus) ontwikkelt. Het raken van een doelwit is nuttig voor het ontwikkelen van snelheid, kracht en precisie in vechtsporten.

Wanneer we een nieuwe techniek leren, kunnen we de techniek aanvankelijk ‘in de lucht’ oefenen. Na verloop van tijd raken we meer vertrouwd met de basis van de techniek. Dan is het tijd om de techniek toe te passen op een partner of een doelwit, en te experimenteren met hoe de techniek ‘werkt’.

Door ijverige oefening op de makiwara leer je hoe je je volledige lichaamskracht kunt overbrengen op het exacte moment van impact, van je hand, in een object. Makiwara-training kan gevaarlijk zijn als deze verkeerd wordt uitgevoerd.

Een ander belangrijk voordeel is dat een dergelijke oefening een sterke mindset zal smeden.

Een makiwara maakt deel uit van traditionele karate-aanvullende oefeningen, de zogenaamde “Hojo undō”, samen met Chi Ishi (betonnen gewichten gemonteerd op houten palen), Nigiri Game (grijppotten), Tetsu Gata (ijzeren klompen) en andere werktuigen. Er zijn twee hoofdstijlen van makiwara-tachi (staand) en leeftijd (hangend).

Voor degenen die Koreaanse vechtsporten beoefenen, is de terminologie die daar wordt gebruikt dallyon joo, wat zich vertaalt als “post smeden”. Dallyon joo is op dezelfde manier gebouwd en op dezelfde manier gebruikt als een makiwara. Er is geen traditioneel Chinees equivalent, hoewel de muk yang jong (houten pop) ongeveer dezelfde rol speelt in sommige soorten kungfu-training.

Wat is Tameshiwari? Welke vechtsporten zijn er? Wat is bare knuckle training? Wat zijn Iron Body Martial Arts? Vechtsporten en vechtkunst hetzelfde? Is er verschil tussen weerbaarheid en zelfverdediging? Wat is de beste en meest effectieve vechtstijl? Wat is de oudste vechtstijl? Wat is bare knuckle boxing?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar