Is er een relatie tussen vechtsport en badminton?

Is er een relatie tussen vechtsport en badminton?

21 juni 2023 0

Jazeker is die relatie daar! Als ervaren en gediplomeerd sportinstructeur kan ik daar over meepraten, maar ook zeker als movement explorer en als ervaringskundige kan ik hier over mee praten.

In mijn kinderjaren woonden wij in een arbeiderswijk met veel Indonesische personen en gezinnen. Daar was vrijwel altijd de everyday opvoedcombinatie Kun Tao Silat en Badminton. Daar werd je mee opgevoed (lees: geconditioneerd).

In 1982 kwamen de eerste Silat-scholen naar Holland. Of je het nu hebt op atletische explosiviteit, snelheid, agility, reactiesnelheid, accelerated response technieken en tactieken, footwork, mindset, stances links of rechts, vanuit elke positie kunnen aanvallen en verdedigen, schijn-of camouflage-slagen… kun je beiden prima naast elkaar leggen.

Maar goed, legio met Indo’s die zijn opgegroeid en opgevoed in een Indo-multisport gezin. Hoe vaak hoor je het zeggen als je zegt dat je aan Pencak Silat doet en-of aan Badminton. Dan krijg je vrijwel altijd als antwoord: “Hoe kan het ook anders, je bent een Indo”.

Maar ook kwam je anderen tegen in Den Haag, Den Helder, Culemborg, Breda en andere steden waar mensen zijn opgegroeid in arbeiderswijken of contractpensions. Je kwam altijd wel Indo’s tegen die aan Pencak Silat deden of aan Badminton en doorgaans beiden sporten.

In Nederland is badminton (jammer genoeg) een hele kleine sport. In vele andere landen is dit een hele grote topsport, waarin de hogere badmintonners in dezelfde lijn worden genoemd als de grote wereldnamen in andere topsporten. Ook is badminton, net als vele andere sporten in vele landen, gewoon een serieuze baan. In Nederland is dit, samen met veel andere sporten, totaal niet zo.

De meeste topsporters in Nederland hebben er een baan naast. Denk maar eens aan een sport als zwemmen. Er zijn maar een paar zwemmers ter wereld die flink verdienen aan hun sportcarrière. In Nederland kunnen de besten wat verdienen, maar zonder opleiding en diploma is het na afloop al snel de vraag: wat nu? Of denk aan de De Sterkste Man van Nederland, wat in andere landen een fulltime job is.

In Nederland is de badmintonsport de associatie met gezellig een pluimpje meppen op de camping of op het strand tijdens de vakantie. Er ligt geen link met hoogstaand atletisch vakmanschap om deze topsport te kunnen bedrijven. Er is doorgaans geen link met de snelle, explosieve en atletische topsport badminton. Er zitten tactieken en zelfs voetenwerk in badminton die in de basis gelijkwaardig zijn of te herleiden zijn naar vechtsport movement-mechanics.

Wanneer ben je eigenlijk een topsporter? Wat is topsport? Hoe word ik topsporter? Welke risico’s loop ik als ik aan topsport doe? Wat is de invloed van ouders op jeugdige topsporters? Wat is Papendal? Welke sporten trainen op Papendal? Wat is NOCNSF?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar