Heeft het doen aan fitness op hoge(re) leeftijd voordelen?

Heeft het doen aan fitness op hoge(re) leeftijd voordelen?

4 april 2023 0

Fitness is een goede manier om het lichaam in goede conditie te brengen en te houden. Ook op hoge(re) leeftijd is fitness goed te doen. De training is namelijk goed aan te passen aan je eigen wensen en je lichamelijke mogelijkheden. Daarnaast brengt fitness nog vele andere voordelen met zich mee, zowel fysiek als mentaal.

Voldoende beweging is een goede manier om zowel fysieke als mentale klachten, tot op zekere hoogte, te voorkomen. Fitness is een goede manier om aan deze beweging te komen, ook voor ouderen. Maar wat is fitness eigenlijk? Het bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: krachttraining en cardiotraining. Krachttraining bestaat uit oefeningen waarvoor het gewicht van het lichaam of sportgewichten gebruikt worden. Cardiotraining draait om het verhogen van de hartslag, vetverbranding of conditietraining.

Krachttraining versterkt de spieren. Op hoge(re) leeftijd kan vooral het verlies van kracht voor problemen gaan zorgen. Als we ouder worden, neemt onze spiermassa geleidelijk af. Dat gaat om gemiddeld 1% per jaar. Boven de 70 jaar neemt spiermassa nog sneller af. Door de verminderde spiermassa wordt bewegen steeds moeilijker.

Verlies van spiermassa komt voor naarmate we ouder worden. Spieren in het lichaam worden dunner, minder sterk en minder elastisch. Hierdoor neemt onder andere de loopsnelheid af en is er meer kans op vallen en/of botbreuken. Het slinken van de spieren is dus eigenlijk een ouderdomskwaal dat elk jaar toeneemt.

Met krachttraining kan deze afname beperkt worden. Op latere leeftijd gaat krachttraining niet meer om gespierder worden, maar om het trainen van functionele kracht. Om ook op hoge(re) leeftijd makkelijk de trap op te kunnen lopen. Één keer per week trainen is al voldoende om de spiermassa te behouden. Vaker trainen zorgt voor meer spiermassa.

Cardiotraining maakt gezonder en gelukkiger. Iedereen weet dat sporten goed is voor je lichaam. Maar uit onderzoek blijkt dat bewegen ook een positief effect heeft op hoe wij ons mentaal voelen. Het zorgt ervoor dat we minder kans hebben op psychische klachten. Bewegen zorgt voor de aanmaak van verschillende neurotransmitters in de hersenen. Zoals endorfine, dopamine en serotonine. Deze stoffen hebben een positief effect op hoe wij ons mentaal voelen.

Daarnaast blijkt zelfs dat de kans op dementie en alzheimer kleiner wordt. Door voornamelijk cardiotraining groeien bepaalde hersendelen. Bijvoorbeeld het hersengebied dat te maken heeft met ons geheugen: de hypocampus. Door cardiotraining komt het proteïne brain-derived neurotrophic factor (BDNF) vrij. Deze proteïne zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en betere verbindingen in de hersenen.

Fitnessen ondanks een beperkte mobiliteit. Fitnessen is alleen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Door een beperkte mobiliteit of een chronische ziekte kunnen sommige oefeningen minder goed of helemaal niet uitgevoerd worden. Ook met een beperkte mobiliteit door artrose, etalagebenen en andere aandoeningen waarvoor mensen een traplift aanschaffen, is het mogelijk oefeningen uit te voeren.

Houd er ook rekening mee dat je op latere leeftijd meer kans hebt op blessures. Bindweefsel wordt op latere leeftijd minder elastisch en de gewrichten minder mobiel. Daarom is ook opwarmen, voorafgaand aan de oefeningen, enorm belangrijk. Houd er ook rekening mee dat misschien niet alle fitness oefeningen geschikt zijn. Gelukkig zijn er voldoende oefeningen waardoor fitness ook voor ouderen, met of zonder mobiliteitsbeperkingen, mogelijk is. Veel oefeningen kunnen namelijk op een aangepaste manier alsnog uitgevoerd worden.

Kortom, hoe vaker je tegen de spieren zegt ‘dat je blij met ze bent (actief traint)’, hoe langer ze bij je zullen blijven. Op het moment dat je stopt met krachttraining neemt de spiermassa veel sneller af dan als je blijft trainen. Krachttraining is zowel voor de spieren als voor de gezondheid een wedstrijd zonder finishlijn. Stop er dus nooit mee.

Is doen wat bij mijn leeftijd past, goed advies? Heb ik een serotonine tekort? Maakt sporten mij gelukkig? Heeft sport mentale voordelen? Wat is goed om te eten voor meer spiermassa?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar