Is age just a number?

Is age just a number?

20 april 2024 0

Age is just a number. Leeftijd is maar een getal. Een uitspraak die ik als trainer en coach veelvuldig voorbij heb horen komen, die kan zorgen voor een hete aardappel in vele conversaties.

Wat er initieel mee wordt bedoeld is dat leeftijd slechts een getal is dat aangeeft hoe lang een persoon op aarde heeft geleefd. Dit getal definieert niet wie je bent, wat je hebt bereikt of wat je nog kunt bereiken. Je kunt op elke leeftijd alles bereiken, of je nu oud of jong bent.

Dat leeftijd ‘slechts’ een getal is, is dat waar of niet? Cijfers zijn beperkend. Cijfers zijn zwart-wit, zonder ruimte voor interpretatie. Cijfers bieden de samenleving een manier om ons te labelen en te categoriseren. Onze leeftijd is een prachtig onderdeel van ons veelzijdige zelf. Onze tijd heeft ons onze ervaring, onze herinneringen, onze wijsheid, ons vertrouwen en onze acceptatie geschonken. Onze tijd heeft ons talloze geschenken gegeven waarvoor we zo dankbaar zijn.

Als we er op die manier over nadenken, is onze leeftijd NIET alleen maar een getal. Onze leeftijd is een van de mooiste dingen aan ons. Dus zeggen dat age just a number is, is iemand onbedoeld tekort doen en een beperking opleggen en dat is jammer.

Is doen wat bij mijn leeftijd past, goed advies? Heeft het doen aan fitness op hoge(re) leeftijd voordelen? Ik ben al op leeftijd, kan ik dan wel met vechtsport beginnen? Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met kracht training? Wat betekent algehele malaise? Wat levert sporten als 50-plusser op? Hoe worden voetproblemen veroorzaakt bij 50-plussers? Heeft een 50-plusser extra vitamines nodig? Kan iemand van 50 een betere conditie hebben dan iemand van 20? Trainen als 50 plusser. Waar moet je op letten?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar