Wat is een cooling-down?

Wat is een cooling-down?

29 juli 2021 0

Een cooling-down is het tegenovergestelde van een warming-up. Waarbij je tijdens een warming-up je spieren opwarmt, laat je bij een cooling-down je lichaam weer afkoelen zodat het in ruststand terecht komt. Je stopt niet direct, maar bouwt de inspanning geleidelijk af. Je kunt hiervoor verschillende oefeningen doen, zoals rekoefeningen of rustige cardio.

Door een cooling-down te doen breng je je hartslag weer omlaag, en past je bloedsomloop zich hierop aan. Als je dit niet doet, hoopt het bloed zich op en stroomt het minder goed naar je hoofd. De spieren die normaal het bloed naar je hoofd pompen, zijn dan niet meer actief. Hierdoor ontstaat er een tekort aan bloed, en daarmee kan er een tekort aan zuurstof ontstaan. Het gevolg? Je kunt duizelig worden of zelfs flauwvallen.

Wat is een warming up? Waarom zijn rek en strek oefeningen belangrijk? Hoe ontstaat een sportblessure? Welke soorten blessures zijn er? Welke risicofactoren zijn er die de kans op een blessure verhogen? Wat zijn de 10 meest voorkomende sportblessures? Welke schade kunnen sportblessures veroorzaken? Hoe kun je vechtsportblessures voorkomen? Wat zijn de meest voorkomende BMX blessures? Wat zijn de meest voorkomende mountainbike blessures? Wat zijn de meest voorkomende badminton blessures? Wat is een veel voorkomende ski blessure?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar