Hoe ontstaat een sportblessure?

Hoe ontstaat een sportblessure?

27 juli 2021 0

Feitelijk ontstaat een sportblessure bij een verkeerde beweging/belasting of overbelasting van het lichaam: een spier rekt net te ver uit, een pees of spier scheurt, een bot breekt (botfractuur), een gewricht wordt de verkeerde kant op geduwd of getrokken (en kantelt daarmee in verkeerde richting).

Een sportblessure heeft echter altijd één of meer onderliggende oorzaken, zoals een slechte lichamelijke conditie, overgewicht, geen/te weinig voorbereiding, een beenlengteverschil (bekkenscheefstand), een verkeerde lichaamshouding, een verkeerde voetstand, slecht of verkeerd materiaal (bijvoorbeeld slecht schoeisel) of een te hoge belasting tijdens de training/competitie. Uiteraard kan een blessure ook acuut ontstaan door een botsing, val of klap.

Wat is een warming up? Wat is een cooling-down? Waarom zijn rek en strek oefeningen belangrijk? Welke soorten blessures zijn er? Welke risicofactoren zijn er die de kans op een blessure verhogen? Wat zijn de 10 meest voorkomende sportblessures? Welke schade kunnen sportblessures veroorzaken? Hoe kun je vechtsportblessures voorkomen? Wat zijn de meest voorkomende BMX blessures? Wat zijn de meest voorkomende mountainbike blessures? Wat zijn de meest voorkomende badminton blessures? Wat is een veel voorkomende ski blessure? Wat zijn meest voorkomende blessures bij krachttraining? Wat is een energielek?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar