Hoe verhoog ik mijn zuurstofopname?

Hoe verhoog ik mijn zuurstofopname?

29 mei 2023 0

Zuurstof is essentieel voor elk leven. De meesten denken dat je lichaam alleen zuurstof op zich neemt via de ademhaling maar dat is niet het geval. Je lichaam kan ook op andere manieren zuurstof tot zich nemen bijvoorbeeld door eten en drinken.

Als we ademen, halen de longen zuurstof uit de lucht en geven dit aan het bloed. Elke cel in je lichaam heeft zuurstof nodig om energie aan te maken. Te weinig zuurstof betekent dus vaak minder energie. Zuurstof tekort door stress leidt tot zowel lichamelijke als mentale gezondheidsklachten, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen. Daarnaast kan er sprake zijn van hyperventilatie en benauwdheid.

Water (H2O) is gemaakt uit een zuurstofatoom en een waterstofatoom. We kunnen dus zeggen dat water gemaakt is van zuurstof. Als je zuurstofgehalte in je bloed wilt verbeteren, zorg er voor dat je gemiddeld 2 liter water per dag drinkt.

Door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerrijk voedsel te eten hou je het zuurstofgehalte in je bloed op peil. Als je rookt, helpt het om te stoppen of in ieder geval te minderen.

Groene bladgroenten zitten boordevol vitamines en mineralen én bevatten veel bladgroen. Zo krijg je op een makkelijke manier meer zuurstof in je bloed en dit helpt weer om je lichaam snel te reinigen. Wil je met veel gemak meer groene bladgroenten eten, denk dan eens aan een groene smoothie.

Lage saturatie kan het gevolg zijn van een tekort aan zuurstof in het bloed, wat kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld kortademigheid of een hartaandoening. Het is belangrijk om met een arts te overleggen als je last hebt van lage saturatie, omdat dit een teken kan zijn van een onderliggend medisch probleem.

Als we stress hebben, ademen we vaak te snel en te veel. Je gaat oppervlakkig ademen. Onze adem wordt vaak korter. Zo houden we bij woede of verdriet onze adem vaak (onbewust) in. Hierdoor stijgt ons stresshormoon cortisol, waardoor ons lichaam in een vlucht/vechtstand komt en stress krijgt. Onze neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine hebben ook zuurstof nodig voor een goed functioneren van ons brein. Kortom, zuurstof is essentieel voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook voor ons mentale welzijn.

VO2MAX is de maximale zuurstofopname, het meet hoeveel zuurstof het lichaam maximaal kan opnemen om uiteindelijk energie te kunnen leveren. Goed getrainde atleten hebben een hoge VO2MAX waarde. Een hoge waarde is een indicatie voor hoe goed het met jouw conditie gesteld is. Hoewel je VO2MAX van tal van factoren afhankelijk is, kan je doormiddel van training ook je VO2MAX verbeteren. Hardlopers (en andere duursporters) hebben baat bij een hoge VO2MAX, dit blijkt namelijk een voorspeller voor de uiteindelijke hardloopprestatie die je kan bereiken (Foster, 1983).

Het is dus niet alleen belangrijk voor je gezondheid om voldoende zuurstof in je bloed te hebben, het is ook van groot belang tijdens het sporten. Voldoende zuurstof zorgt voor betere sportprestaties en het ondersteunt een snellere verbranding. Het helpt je dus ook om slank te blijven.

Wil jij je zuurstofgehalte van het bloed weten? Gebruik een saturatiemeter. Met een saturatiemeter kan je zelf eenvoudig het zuurstofgehalte in je bloed opmeten.

Waarom moet je niet hijgend voorover gebogen gaan staan? Is goed leren ademen belangrijk? Wat is de beste ademhalingstechniek? Moet je door je neus of mond ademen? Waarom moet ik kotsen na een heftige workout? Is het normaal dat je duizelig wordt tijdens het sporten? Hoe nuttig is maximaal trainen? Wat is borst ademen? Wat is buik ademen? Is ademhalingstechniek belangrijk in vechtsport? Waarom wordt je zo fit van touwtjespringen? Wat is een cardio training? Waarom zou ik aan Qigong doen? Wat is Iron Body Martial Arts? Wat is iron mind conditioning? Wat is fysieke veerkracht? Zijn groene smoothies echt gezond? Waar moet ik op letten bij gemalen of vloeibare voeding? Hoe kan je longcapaciteit vergroten? Wat moet ik weten om mijn zuurstofgehalte te verbeteren?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar