Wat is een cardio training?

Wat is een cardio training?

7 april 2023 0

De volledige naam van cardiotraining is cardiovasculaire training. Het doen van cardiotraining verbetert je conditie, hartslag en ademhaling. Je traint de conditie van je hart en longen waardoor je sporten langer vol kunt houden. Cardio training wordt aanbevolen door doktoren bij mensen met (risico op) een hartziekte.

Cardiotraining is alle lichaamsbeweging waarvan je hartslag omhoog gaat. Dit kan matig intensief bewegen zijn, zoals wandelen, maar ook hoog intensief bewegen, zoals boksen, moutainbiken, skeeleren, badmintonnen en bootcampen.

Binnen cardiotraining onderscheiden we drie systemen om te trainen.

  1. Het zuurstofsysteem: wat helpt bij het afslanken.
  2. Het fosfaatsysteem: is goed voor de conditie om bijvoorbeeld snel een sprint te trekken.
  3. Het melkzuursysteem: zorgt dat spieren minder snel verzuren.

Trainers weten dat cardio training niet mag ontbreken in een goed en gebalanceerd fitnessprogramma. Met cardio-training werk je niet direct aan je kracht of aan je spiermassa maar wel aan conditie en uithoudingsvermogen en je verbrandt (opgeslagen) calorieën die nu in je vet opgeslagen zijn. Een belangrijk voordeel van cardio is dat de bloedstromen door je lichaam beter worden. Krachttraining wordt vaker ingezet om strakker en sterker te worden.

Cardiotraining is goed om je conditie op te bouwen. Je zal merken dat naarmate je steeds vaker cardiotraining doet, je conditie er op vooruit gaat. De manier waarop je sport, bepaalt waar je de nadruk op legt: het sterker maken van je spieren of het verbeteren van je conditie.

Waarom wordt je zo fit van touwtjespringen? Wat is de beste manier van krachttraining? Wat is uithoudingsvermogen? Wat is martial arts fitness training? Kan ik met simpele thuisoefeningen mijn hartslag verhogen? Is sporten met een hartaandoening gevaarlijk? Wat doet de Nederlandse Hartstichting? Heeft het doen aan fitness op hoge(re) leeftijd voordelen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar