Wat is pijn?

Wat is pijn?

28 januari 2024 0

De definitie van pijn die gegeven wordt door de International Association for the Study of Pain (IASP) is als volgt: “Pijn is een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging.”

Is pijn gezond? Pijn beschermt ons en maakt ons attent op mogelijk gevaar en het ontstaan en/of verergering van letsel. Pijn zorgt ervoor dat we anders gaan bewegen, ons anders gaan gedragen en anders gaan denken. En daardoor wordt de uiteindelijke genezing positief beïnvloed. Kortom, pijn is heel nuttig.

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen drie soorten pijn:

  • Pijn van korte duur (acute pijn) bij verwondingen.
  • Pijn van lange duur (chronische pijn) waarmee een patiënt leert leven (bijvoorbeeld bij reuma)
  • Pijn bij dodelijke ziekten zoals kanker.

Wat gebeurt er in je lichaam bij pijn? Als je een pijnprikkel voelt, voel je deze met de sensorische zenuwen. Deze sturen dan een signalen door naar de hersenen. De hersenen sturen dan signalen terug naar de spieren om te bewegen (bijvoorbeeld je hand wegtrekken van vuur). Pijn begint dus bij de zenuwen.

Wat zorgt voor pijn? In een gezond lichaam zorgen de zenuwen ervoor dat er signalen vanuit het lichaam naar de hersenen gaan. Als het om pijnsignalen gaat, zorgen de hersenen ervoor dat het signaal wordt omgezet en we pijn ervaren. De oorzaak van pijn kan ook vanuit de hersenen zelf komen, bijvoorbeeld na een beroerte.

Wat eten tegen pijn? Mensen met chronische pijn hebben vaak een tekort aan vitamine D, vitamine B12 en magnesium. Probeer voldoende variatie te brengen in uw voeding om alle benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Zo zijn bijvoorbeeld vlees, vis en zuivel goede bronnen voor vitamine B12, en vind je vitamine D in vis en eieren.

Hoe ontstaat pijn? Wat betekent pijn met pijn bestrijden? Wat is door de pijn heen gaan? Wat is pijn incasseren? Wat is voorwaartse actie? Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan pijnstillers? Wat betekent alles doet pijn? Wat is spierpijn? Wat is de relatie tussen angst, spanning en pijn? Wat is mindset? Heb je invloed op je eigen mindset? Wat is een adaptieve mindset? Wat betekent samen afzien? Wat is iron mind conditioning? Wat is de Qigong iron shirt techniek? Wat is Iron Body Martial Arts? Wat is Iron Body Conditioning? Wat is een cold shock response? Is goed genoeg, goed genoeg? Wat brengt gezond eten niet?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar